Ben bile okurken o ani yasamis gibi oldum
Cok etkileyici Emegine saglik
Unutulan Savaş’ın Kronolojisi - Kore 1950-53″ isimli kitaptan bir alıntı Van Fleet komutasındaki BM Ordusu geri çekilme emri almıştı. İlk olarak 22 Nisan’da Türk Tugayı’ndan bulunduğu pozisyonu savunması istenmişti. Aynı gün 19:15 saatlerinde düşman Türk mevzilerini ağır topçu ve havan ateşine tabii tutuyordu. Bombardıman aralıksız sürdü. Türk Tugayı’nın sağ kanadını korumakla görevli Amerikan 24.ncü Bölüğü kaçmış olduğu için düşman bu bölgeye hiçbir direnişle karşılaşmadan girmişti. Türk Tugayı’nın 9.ncu Takımı ön ve doğu tarafından sarılmıştı. Takımdaki askerler süngüler ve el bombalarıyla dayanmaya çalışıyorlardı. Bu sırada karargahdaki telsizden orada topçu keşif görevinde olan Teğmen Mehmet Gönenç’in mesajı duyuldu:
“Bulunduğumuz tepeyi düşman ele geçirdi. Çok fazla adam kaybettik. Telsiz operatörümüz şehit oldu. Koordinatları veriyorum, bataryaları ateşleyin.”
Karargahta bulunan telsizdeki iletişim subayı cevap verdi:
“Bulunduğunuz bölgenin koordinatlarını veriyorsunuz!”
Topçu Teğmen Mehmet Gönenç cevap verdi:
“Doğrudur! Esir düşmek istemiyoruz! Bizi onlara teslim etmeyiniz! Bu bizim vasiyetimizdir, Türk ateşiyle şehit olmak istiyoruz! Koordinatları tekrar veriyorum.. Tüm bataryalarımız ateşlensin!”
Bağlantı kesilmişti..
Muhabere Subayı Yzb. Refik Soykut kalbine ok saplanmış bir şekilde, mesajı ulaştırmak üzere karargahın yolunu zor buldu. Karargahda o sıra Amerikan 25.nci Tümenine bağlı olarak görev yapan Tabur Komutanı Yb. Tahsin Kurtay, Emir Subayı Bnb. Ahsen Kaya, İstihbarat Subayı Bnb. Şemsi Eralp ve Muhabere Subayı Alaettin Haydaroğlu bulunmaktaydı.
Subaylar şaşkınlık içerisinde birbirlerine baktılar. Kimse konuşmaya cesaret edemedi. İleri keşif subayı müsait tüm bataryaların ateşiyle vurulmayı istemişti, böyle birşey tüm savaş tarihince ne görülmüş, ne de duyulmuş birşeydi. Zor bir istişareden sonra, cesur Tğm. Mehmet Gönenç’in vasiyetinin yerine getirilmesine karar verilmişti.
Herkesin gözlerinden akan yaşların eşliğinde tüm bataryalar ateşe başlamıştı!
Sadece Türk topçusu değil, tüm Amerikan 25.nci Tümeninin topçuları da verilen koordinatlara doğru ateşe başlamıştı. Toplar gürlemiyor, sanki ağlıyorlardı…
(Tğm. Mehmet Gönenç’in son bulunduğu bölge şu an Yonchun’daki Changsung deresinin olduğu yerdir.)
![]()
Konu _Kirmizi_Baslikli_Kiz_ tarafından (24.04.08 Saat 20:42 ) değiştirilmiştir.
Ben bile okurken o ani yasamis gibi oldum
Cok etkileyici Emegine saglik
Gosterdigim Saygi Kadar SevgiGordugum Sevgi Kadar SaygiGosterdigim Sevgi Kadar SaygiGordugum Saygi Kadarda SevgiGOSTERiRiMSoz:Sinan...
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks