Gül kokuslum muhtesem sarkılarından biri ....
GuLCe Tskler![]()
türk halk müziği sanatçısı ve araştırmacısı olan erdal güney’in bugüne kadar yayınlanmış dört albümü bulunmaktadır:’’güney türküleri,yakımlar,köprüler ve aşkıya’’kendisi anamur doğumlu olup,istanbul üniversitesi iktisat fakültesi mezunudur.üniversite yıllarında yarı akademik bir düzeyde devam etmiştir.1993 yılında fransa’dan bağlama dersleri vermek için davet almıştır.anamur’da kültür merkezi yöneticiliği yapmıştır.1997 yılında almanya’ya yüksek lisans yapmaya gitmiş,gittiği dönemde özel bir müzik akademisinde bağlama öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.bestelerini kardeşi mustafa nuhut’la birlikte yapmıştır.bu besteler paylaşmayı isteyen eserler olduğu için müzikal sürecini ada müzikle birlikte devam ettirmiştir.erdal güney ayrıca atv’de yayınlanana ilk göz ağrısı adlı dizinin müziklerini de yapmıştır.
müzik çalışmalarının yanı sıra arkeolojik çalışmalar da yapan erdal güney’in taşeli platosu üzerinde gerçekleştirmek istediği kültürel bir çalışması var. erdal güney’ e göre:’’anadolu coğrafyası çok farklı özellikler üretmiştir. coğrafi koşullarda insanların kültürel yaşamlarını belirleyen etkenlerden biri olarak düşünürsek eğer hem toroslar’ın hem akdenizlilerin birlikte değerlendirebileceği bir coğrafya ve bu bölge muhtemelen 200 yıllık bir evreyi ele alırsak çok farklı “alt kültür” kimliklerini barındırmış. göçmenlerin olduğu yörüklerin, türkmenlerin, abdalların, çingenlerin, beyliklerden gelenlerin, ermenilerin, rumların, tahtacıların olduğu bir bölgede yılarca barışık ve kültürel anlamda da birbirlerini takip ederek birbirlerine bir şeyler katarak yaşamışlar. o bölgeyle ilgili işin açığı çok fazla çalışma yapılmadı. benimki bir miktar tırnak içinde kendi terimlerimden kullandığım kültür arkeolojisi diyebileceğimiz bir çalışma.’’
"saklımdasın" adlı türküde ayrılığın acısını çeken ve 'sabır yarasında kanayan' bir yürek; "özlüyorum seni zamanla barışamadım/ ucum yok bucağım yok" diyerek aşkın kendisini içine attığı zamansızlık ve mekansızlık durumuyla savaşıyor. "sarı yaylam" isimli türküde "yaylam yaylam, sarı yaylam/ ben bu derdi kime yanam" diyerek yalnızlığını ve çaresizliğini yayla mekanıyla özdeşleştiren sanatçı, "rüzgarım ol" isimli türküde, "adımlarken sensiz şu ömrü" ifadesiyle zamanın ve mekanının içiçe geçtiği bir düzlemden dinleyiciye sesleniyor. güney albümde, ağır basan hüzün duygusunu "yaşam düşünenler için komedi, hissedenler için trajedidir, günümüz dünyasının sorunlarının insana dokunduğu noktadaki duygu bende hüzün olarak beliriyor" diye açımlıyor ve ekliyor: "sanat estetik bir ifadeyse insana ait acıların toplamı bir duyguyla ifade edilecekse, hüzün burada benim için bir tarife dönüşüyor’’ diyerek açıklıyor.
saklımdasın,gül kokuşlum,ölmedi aşklar,hacel obası,hasret başta,kış geldi önde gelen şarkılarından olup;güney üçlemesi ve dost görümlüğü dinlenilmesi gereken enstrumantal parçalardır.
her zaman olduğu gibi, hak ettiği ilgiyi göremeyen sanatçıların başında geldiğini belirtmek gerek…
Solo olarak yayınlanan 4 tane albümü vardır...
1. Bizim Oralarda - 0:15
2. Gün Olur - 2:57
3. Kış Geldi - 4:50
4. Hasret Başta - 4:55
5. Mavi'ye Türkü - 4:55
6. Dağ ve Adam - 5:01
7. Hacel Obası - 3:18
8. Pir Sultan Deyi - 4:16
9. Telli Turnam - 4:21
10. Ayrılanın - 3:53
11. Dağlar - 3:38
12. Dost Görümlüğü ( Enstrümantal ) - 3:30
Erdal Guney - Ala Gozde Ala Ben
Erdal Guney - Bir Kara Sevda
Erdal Guney - Cinar Olsam
Erdal Guney - Cizdar Guzellemesi
Erdal Guney - Dalga Kiran
Erdal Guney - Dus Pare
Erdal Guney - Goksu
Erdal Guney - Ince Memed
Erdal Guney - Kasi Keamanim
Erdal Guney - Olmedi Asiklar
Erdal Guney - Ruzgarim Ol
Erdal Guney - Saklimdasin
Erdal Guney - Sari Yaylam
Erdal Güney-Güney Türküleri
01.Gül Kokuşlum
02.Sana Güzel Sevda Demek
03.Leylek De Yuvada Üç Olur
04.Ölümden Öte Köy Var Mı
05.Sözünü Balla Kestim Adaþ
06.Telli Turnalar
07.Güney Üçlemesi
08.Yayla Mengisi
09.Bulut Bulut Üstüne
Erdal Güney -Köprüler - Bu albüm Enstrümantal toplama albüm olarak yayınmıştır..
erdal güney - hilmi yarayıcı unutulmayan filmi soundtrack
Erdal Güney, Aşkıya'sını anlattı
Profesyonel anlamda dokuz yıldız müzik piyasasının içinde yer almasına rağmen, öğretici kimliği daha ön planda olan ve 1997 yılında çıkardığı ilk albümü “Güney Türküleri”nin ardından, Yakınlar, Köprüler ve son albümü Aşkiya ile birlikte 3 solo, 1’de karma albümü olan sanatçı, Erkan Koç’un, Erdal Güney Kimdir sorusuna şöyle cevap verdi;
“İnsanın kendini anlatması biraz güç, Anamur doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Üniversite yıllarında yarı akademik bir düzeyde devam ettim. 1993 yılında Fransa’da bağlama dersleri vermek üzere davet aldım. Anamur’da kültür merkezi yöneticiliği yaptım. 1997 yılında Almanya’ya yüksek lisans yapmaya gittim. Gittiğim dönemde özel bir müzik akademisinde bağlama öğretim görevlisi olarak çalıştım. Kardeşim Mustafa Nuhut’la birlikte yaptığımız besteler paylaşmayı isteyen eserler olduğu için Ada müzikle beraber benim müzikal sürecim devam etti. Birde dizi müziği yaptık atv’ de yayınlanan ilk göz ağrısı adlı dizinin müziklerini yapmıştım öylede bir deneyimim olmuştu.”
AŞKIYA AŞKINI DAĞLARA VURANDIR
Albüm isminin “Aşkiya” konulmasının sebebini ise şöyle açıkladı; “Albümdeki şarkılarımızın büyük bir bölümü aşk teması üzerine, ama birine duyulan aşkın ötesinde, aşk ile yaşamak, aşk ile dokunmak, aşk ile hissetmek anlamında bir aşktır. Diğer taraftan da eşkiyalığa ilişkin ama Akdenizli edebi kimlikli eşkıyalığa dönük bir şeydir bu. Bunlar içinde insanlar hak aramalarını bir şekilde engelleniyorsa haklarını aramaları konusunda bir takım mekanizmalar geliştirebilirler. Bu ikisini buluşturduğuz da aşkiya çıktı.
Derdini dağa vuran eşkıya ise sevdasını yüreğine vuranda Aşkiya’dır.”
ARKEOLOJİ ÇALIŞMALARI DA YAPIYOR
Müzik çalışmalarının yanı sıra arkeolojik çalışmaları da olan Erdal Güney Taşeli platosu üzerinde yapmayı planladığı araştırmaları hakkında Radyo7 dinleyicilerine ve Erkan Koç’a bilgi verdi.
“Benim Taşeli platosu üzerinde kültürel bir çalışmam var. Taşeli platosu üzerinde alan çalışmaları için Anamur’da bulunmam gerekiyor. Anadolu coğrafyası çok farklı özellikler üretmiştir. Coğrafi koşullarda insanların kültürel yaşamlarını belirleyen etkenlerden biri olarak düşünürsek eğer hem Toroslar’ın hem Akdenizlilerin birlikte değerlendirebileceği bir coğrafya ve bu bölge muhtemelen 200 yıllık bir evreyi ele alırsak çok farklı “alt kültür” kimliklerini barındırmış. Göçmenlerin olduğu Yörüklerin, Türkmenlerin, Abdalların, Çingenlerin, Beyliklerden gelenlerin, Ermenilerin, Rumların, Tahtacıların olduğu bir bölgede yılarca barışık ve kültürel anlamda da birbirlerini takip ederek birbirlerine bir şeyler katarak yaşamışlar. O bölgeyle ilgili işin açığı çok fazla çalışma yapılmadı. Bunu söylerken yapılan çalışmaları reddetmiyorum Musa Eroğlu’nun çok büyük katkıları var ancak benimki bir miktar tırnak içinde kendi terimlerimden kullandığım kültür arkeolojisi diyebileceğimiz bir çalışma. Neyle nasıl karşılaşacağımızı bilemiyorum o yüzden beş yıllık bir tarama süreci ayırdım kendime. Eğer buralardan bir şeyler elde edebilirsem bunu yayınlamak niyetindeyim, eğer üretemezsek bu çalışmaları daha sonra yapacak arkadaşlara bilgi desteği anlamında sunmayı düşünüyorum.
KENDİNE BİR SPONSOR ARIYOR
Bu çalışmalar için herhangi bir sponsoru olmadığını da belirten sanatçı
“Bu konuda hiçbir sponsorum yok. Bağımsız olmayı istiyorum ama öbür taraftansa müzisyen olarak yaşarken popüler bir kimliğimiz yokken çokta fazla yaşamda ayakta kalamıyoruz. Bunun için tabiî ki teknik olanaklara sahip olmak gerekiyor, ama kendi çabalarımla daha doğru bir yerlerden yaklaşabilirim diye düşünüyorum. Gelecekte buna destek olabilecek kültürel formasyonla ilgili destek olabilecek kurum ve kuruluşlarla birlikte paylaşmayı da düşünüyorum.
Erdal Güney'in küçük yaşlarda başlayan müzik yaşamı üniversite yıllarıyla yoğunluk kazandı. İstanbul'da Kemal Kaplan'dan bağlama, Jerair Aslanyan'dan solfej, Berlin'de ise; Tahsin İncirci'den armoni-konturpuan, Elmira Aşrafov'dan piyano dersleri aldı.
93-94 yılları arasında Metz-Fransa'da bir kültür kuruluşunun davetlisi olarak bağlama dersleri verdi.
94-96 yılları içinde Anamur-Ören Bld. Kültür Merkezinde yöneticilik yapan Güney; burada verdiği bağlama derslerinin yanı sıra, koro çalışmaları da yaptı.
98-2003 'de Berlin 'de özel bir kuruluş olan Alman-Türk Müzik Akademisi'nde öğretim kadrosu içinde yer aldı.Halk müziği ve bağlama dersleri verdi. Anadolu Halk Müziği üzerine seminerlere katıldı.
Türkiye içerisinde birçok etkinlik ve festivalde konserler verdi. Ayrıca Fransa, Almanya, Hollanda ve İsviçre'de kültürel etkinlikler çerçevesinde halk müziğinin tanıtımına katkıda bulundu. Halen Taşeli Platosu üzerine alan çalışmasına dayalı müzik incelemesi yapmakladır.
ALBÜMLER:
1996 "Güney Türküleri"-Ada Müzik
1999 "Yakımlar"- Ada Müzik
1999 "Köprüler" - Enstrümantal toplama albüm -Ada müzik ,
2005 "Eşkiya" -Ada müzik
"Eşkiya" albümü Erdal Güney ve Mustafa Nuhut(Güney)'in beste ve sözlerinden oluşmaktadır. Aranjöılüğünü Kemal Sahir Gürel'in yaptığı albümün içeriğinde, kentli bir ifadenin yanı sıra Taşeli Platosuna ait masalsı bir söylem göze çarpmaktadır.
Hatırla Sevgili dizisinin adıyla bütünleşen şarkısını genç konservatuvar öğrencisi Eylem Aktaş seslendiriyor.
Dizinin tüm parçalarını ise üç usta müzisyen Kemal Sahir Gürel, Hüseyin Yıldız ve Erdal Güney hazırlıyor.
Bu müzik aşka ve 68 kuşağına dair
Bir dönem dizisi olan Hatırla Sevgili’nin müziği, senaryosuyla müthiş bir uyum sergiliyor. Müzisyenler Kemal Sahir Gürel, Hüseyin Yıldız ve Erdal Güney bu durumun, o dönemin yiğit insanlarına karşı hissettikleri saygı ve sevgiden kaynaklandığını söylüyor.
Adnan Menderes dönemini işleyen ve 80′li yıllara kadar ilerleyecek olan Hatırla Sevgili dizisi, müzikleriyle de büyük ilgi görüyor. Özellikle dizinin yayınlanan son bölümündeki Deniz Gezmiş görüntülerinin üzerindeki fon müziği, insanın tüylerini diken diken ediyordu. Dizi için hazırlanan diğer müzikler ve seçilen eski parçalar da görüntüleri çok iyi tamamlıyor. Tüm bu melodiler üç usta müzisyenin elinden çıkıyor. Yemin ve Dicle gibi yeni dizilerin müziğine de birlikte imza atan Kemal Sahir Gürel, Hüseyin Yıldız ve Erdal Güney ile Hatırla Sevgili üzerine konuştuk.
‘İÇİMİZDEN GELİYOR’
- Yaptığınız besteler senaryo ve görüntülerle çok örtüşüyor. Ayrıca izleyiciyi çok etkiliyor. Nasıl başarıyorsunuz bunu?
- Kemal S.Gürel: Farklı bir durum var tabii burada. Biz dizide anlatılanların yabancısı olan insanlar değiliz. Yani biz, aslında o duyarlılıklarla büyümüş insanlarız. O dönemin bütün muhalif ve yiğit insanlarına karşı hissettiğimiz saygı ve sevgiden; o kültürün bir parçası olmaktan da kaynaklanan bir şey bu. Dolayısıyla yeniden bir keşif yok orada, içimizden gelen şeyler.
- Yani bu dizi sizin için ayrıca manevi bir değer taşıyor.
- Hüseyin Yıldız: Kesinlikle. Türkiye’nin kronolojisi bir kere. 68 kuşağı var, yakında benim yaşadığım kuşak 70′ler gelecek mesela.
- Erdal Güney: Bir de hepimiz o dönemin, farklı yaş kesitlerinde acılarını yaşadık. Türkiye’deki birçok insan gibi. Şimdi bizim bu dizide bunlara sanatımızla yanıt verebilme şansımız var. O yüzden kendimizi coşkulu hissetmememiz mümkün değil.
- Dizideki hangi parçalar size ait değil?
- H.Y: Bütün temalar bize ait. Onun dışında Mehmet Güreli’nin parçası var orada, Ömer Hayyam’ın bir şiiri, o bizim değil. Bir de klasik Türk sanat müziği parçaları bizim değil tabii. Onlar orijinal halleriyle kullanılıyor. Onun dışındakilerin hepsi bizim.
- Hangi temalar onlar?
- A.G: Kendi açımızdan üç ayrı doku var. Biri duyguları tarif eden, biri dizinin yarı belgesel özelliğine ve politik iklimine uygun, diğeri de dönemin dokusuna uygun. Bunları yaparken de sürekli paylaşımla çıkmıyor. Hepimiz durduğumuz yerden bir şeyler üretiyoruz, onların içinden hangileri uyuyorsa öyle bir uygulama yapıyoruz.
GEZMİŞ’E HALK MÜZİĞİ
- H.Y: Mesela dizinin, gazete sayfalarının bantta dönüşüyle başlayan bölümünde, Kemal’in yaptığı Fırtına isimli ezgi, tamamen o siyasal ya da belgesel tadı veren bir müzik. Deniz Gezmiş görüntülerinin üzerine yapılan müzik de halk müziği ezgisi.
- Soundtrack’i ne zaman çıkıyor?
- K.S.G: Bu dizinin yapımcısı atv. Kanalın, diziyle ilgili başka çalışmaları da olacak ve sanırım mayıs ayında seyirciyle buluşturacak. Biz de soundtrack’i mayıs ayına hazırlıyoruz.
Kimi Enstrümantal Kimi Sözlü; Hatırla Sevgili Melodileri
SÖZLÜ PARÇALAR
* Zor Yıllar Beste: Erdal Güney Söz: Mustafa Nuhut ve Erdal Güney Solist: Eylem Aktaş Sözleri: Dudağımda yarım kalan söylenmemiş son sözümdür… Varsın eller gönül yarası kapanır sansın, kabuğun altında ey yar kanayan sensin. Kullanıldığı sahneler: Ahmet ve Yasemin’in aşk sahnelerinde
* Yaralı Kalbim Beste: Kemal Sahir Gürel Söz: İbrahim Karaca Solist: Atakan Akdaş Sözleri: Artık savrulup gitsen de rüzgâra, ağla yaralı kalbim her şey yalan. Kullanıldığı sahneler: Kavuşulmayan aşk sahnelerinde.
* Geçmişten Geleceğe Beste: Hüseyin Yıldız Söz: İbrahim Karaca Solist: Erdal Güney Sözleri: Sevdamız bir uzun bakış. Ey memleket, ey soylu düş… Kullanıldığı sahneler: 68 kuşağına yazıldı. Deniz Gezmiş görüntülerinin üzerine kullanıldı.
DİĞER MELODİLER…
* Gece ve Rüzgâr: Erdal Güney’in. Eylem Aktaş sesiyle eşlik ediyor.
* Hüznün Gecesi: Hüseyin Yıldız.
* Kaşı Kemanım: Erdal Güney.
* Fırtına ve Senfoni adlı melodiler, Kemal Sahir Gürel’in siyasi temalı melodileri. Belgesel görüntülerde kullanılıyor.
* Güzel Günler ya da Özlem olarak adlandırdıkları melodi, mutlu anlarda kullanılıyor.
* Büyükada sahnelerindeki parça konuk melodi. Seyithan Kızıl’ın Dar Geçit adlı parçası.
Sesiyle tanınıyor
Dizinin en sevilen parçalarından Zor Yıllar, sözlerinin benzerliği nedeniyle eski bir klasik Türk müziği şarkısı olan Hatırla Sevgili ile karıştırılıyor. Zor Yıllar‘ı dizide 1980 doğumlu, İ.T.Ü. Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü öğrencisi Eylem Aktaş seslendiriyor. Aktaş, şimdiye kadar pek çok Kürtçe ve Türkçe albüme vokal yapmış. Ayrıca Yaşam Radyo’da haftada bir gün Kürtçe müzik programı yapıyor. Hatırla Sevgili dışında daha önce Ihlamurlar Altında ve Kurşun Yarası dizilerinde sesiyle yer almış. Ayrıca müziklerini Erdal Güney’in yaptığı Unutulmayanlar filminin soundtrack’i için de Hüzünkâr isimli parçayı seslendirmiş.
Konu Fidem tarafından (06.04.09 Saat 14:12 ) değiştirilmiştir.
♫ ♥ ♪ sadece müzik...
![]()
Gül kokuslum muhtesem sarkılarından biri ....
GuLCe Tskler![]()
Erdal Guney - Saklimdasin sarkisi casper casper essiz bir sarki![]()
♫ ♥ ♪ sadece müzik...
![]()
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks