Daha çok kadınlarda görülen ve somatik(bedensel) ağrılarla giden somatizasyon bozukluğu ile hastalar doktordoktor dolaşır, çantalar dolusu ilaç alır ancak ciddi bir düzelmeolmaz. Stressör faktörler devam ettikçe mevcut hastalıkta devam eder.Tarihte histeri olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle 30 yaşındanönce başlar ve yıllarca değişik bedensel yakınmalarla devam eder gider.Psikiyatri literatüründe Somatizasyon bozukluğu olarak bilinen burahatsızlıkta bir çok bedensel belirti ile giden yakınmalar vardır. Enaz dört alanda belirti tanımlanır.
Baş, karın, sırt, eklemağrıları, mide, bağırsak yakınmaları vardır. Ağrı dışında en az bircinsel yakınmada eşlik eder. Kadınlarda adet düzensizlikleri, ağrılıadet görme bulantı kusama ile giden gebelikler geçiririler. Erkeklerdeise sertleşme bozukluğu ve ejekülasyonla ilgili bozukluklar sıkçakarşımıza çıkar.
Ayrıca ağrının dışında mide barsakhareketlerinde bozulmadan tutunda bulantı kusma ve ishale varanbelirtiler sıkça karşımıza çıkar. Ancak burada görülen belirtilerinzannedildiğinin aksine amaçlı olarak ortaya çıkarılmadığının bilinmesigerekir. Gerçi amaçlı olarak belirtileri çıkaranlar da vardır. Onlarasomatizasyon bozukluğu demiyoruz zaten. Bu çoğul bedensel yakınmalarbilinen herhangi bir tıbbi duruma bağlı değildir. Yani bu şikayetlerlebaşvurulan hekimler belirtilerin ardında herhangi bir hastalıkbulamamaktadırlar.
Bu hastalar genellikle yakınmalarını renklive abartılı kelimelerle dile getirirler. Etrafınızda tiyatral olarakbunu yaşayan insanlar olmuştur. Hiç böyle karın ağrısı tarifi duymamışoluğunuzu fark edersiniz. Bu hastalar genellikle aynı anda aynıhastalık için bir çok hekime başvururlar bu yüzden karışan tedavilerbazen hastalığın seyrini bile etkiler ve hastalık tablosu hekimindekafasını karıştırır. Bu yüzdende uzayan ve bitmeyen bir tedavi sürecihasta için hem madden hem de manen bir yük olur.
Mevcut buyakınmalar sık sık film çektirmeye sık sık hekime müracaat etmeye yolaçar. Mevcut yakınmalarla uyumlu bir laboratuar bulgusu ise çoğunluklayoktur. Bu nedenle de hastalar hastalıklarının tıp tarafından bilekeşfedilemediğinden yakınırlar. Bazen geriye dönüp bakıldığında biryığın müdahalelerde bulunulduğu fark edilebilir. Hatta bazen ameliyatedilmiş hastalarla bile karşılaşırız.
Bu hastalığın sıklığı%0,2'den %2'ye kadar değişen oranlarda verilmektedir. Uzun süren ancakdalgalı bir seyir gösterir yani belirtiler bazen çok ağırlaşır. Kişininişi gücü aksar ama genelde hep halinden ve hastalıklarından şikayetçiinsanlar olarak karşımıza çıkarlar.
Bu durum kadınlardaerkeklerden daha sıklıkla karşımıza çıkar. Ancak nadiren de olsagörülebilen erkekler vardır ki bu hastalar genellikle çok daha dramatikseyrederler. İşleri bozulur. Üzerlerine düşen vazifeyi hastalıklarınedeniyle yapamazlar. Ve sosyal uyumları bozulur.
~Ben ISTEMEDiM~
Ben Istemedim Bu Ayriligi..
Ben Istemedim Bu Son Gidisi...
Ben Istemedim Bu Yaslari...
Ben Istemedim Bu Yanlizligi..
Ben Istemedim,
Ben Istemedim , Senden Ayri Kalmayi...
SeVGi , eMeK iSTeR !
eMeK , FeDaKaRLiK !
FeDaKaRLiK , YüReK !
YüReK iSe iNSaNDa oLuR . . .!!!
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks