paylasim icin tsk canim mucukssssssssss
Bu hollandalilar hep sizoid o zaman![]()
Sosyal ilişkilere karşı ilgisizlik, soğukluk ve duygusuzluk
Nedir?
Şizoidkişilik bozukluğu sosyal ilişkilere karşı ilgisizlik, soğukluk veduygusuzluk olarak ifade edilebilir. Bu hastalık ergenliğin başındaduygusal ve sosyal olarak kişinin başkaları ile iletişim kuramaması ilekendini göstermeye başlar. Bu kişiler günlük hayatta normal insanlargibi yaşamlarını sürdürebilirler ama başkaları ile anlamlı ilişkilerkuramazlar. Bütün hayatları boyunca yalnız yaşarlar, sürekli hayalkurarlar ve çoğunlukla hayvanlara aşırı bağlanma gösterirler. Başkainsanların tahammül edemediği ve yalnız olmalarını gerektiren işlerdeçalışabilirler. Tartışmalı olmakla birlikte bazı araştırmalar Şizoidkişilik bozukluğunun şizofreni başlangıcı olabileceği öne sürülmüştür.Şizoid kişiliği Şizofreniden ayrıran en önemli etken, bu kişileringerçek ile bağlantılarının kopmamış olmasıdır.
Bu kişilerdirek olarak kışkırtıldıkları zaman bile öfkelerini yansıtmaktazorlanırlar. Çoğunlukla önemli yaşam sorunlarına yada negative olaylaratepki vermezler ve pasif bir tavır gösterirler.
Şizoid kişilerbireyselliğe, yalnızlığa ve kendi başına olmaya değer veren kişilerdir.Kendi duygularını inceleme konusunda hiç bir arzuları yoktur.Başkalarından farklı olduklarını algılamalarına rağmen bu konuda herhangi bir rahatsızlık hissetmezler. Bu kişiler başkalarından nefretetmezler sadece çevrelerinde insan olmadan daha rahat olduklarınainanırlar.
Araştırmalar bu kişilerin evlenebildiklerini vedeğer verdikleri insanlar olmadığında kendilerini kaybolmuşhissettiklerini göstermektedir. Fakat bu kişiler çevrelerinde olduğuzaman bu sefer de kendilerini baskı altında hissederler. DolayısıylaŞizoid kişiler fazla yakınlık aramayan ve duygusal ilişki istemeyeninsanlar ile daha rahat hissederler. Diğer bir deyimle bu kişiler içinevlilik ev arkadaşı edinmek gibi bir anlam taşır. Eğer özel bir ilişkigeliştirmezler ise çoğunlukla kardeşleri yada başka akrabaları ilefazla yakınlık kurmadan yaşarlar.
Belirtiler
Güçlü duygular yaşamazlar
Arkadaşlık ilişkisi kurmayı istemez yada zevk almaz
İnsanlarla iletişim gerektiren bütün sosyal aktivitelerden kaçar
Başka insanlara yabancılaşma yada duygusal olarak soğukluk
Hiç bir arkadaşı yoktur
Övgü yada eleştiriye karşı hiç tepki vermez
Soğuk ve umursamaz davranır
Duygularında hemen hemen hiç değişim olmaz
Tedavi
Buhastalığa sahip kişiler çok ender olarak tedaviye gelirler. Her hangibir insan ile iletişim kurmayı istemedikleri için terapi oldukçaproblemli olabilir. Bu nedenle bir psikolog yada psikiyatrist ileyapılan bireysel terapinin pek başarılı olmadığı ortaya konmuştur.Zorlayıcı olmayan bir destek grubunun yalnızlık duygularınıiyileştirmede ve insanlar ile ilişkiye girme korkusunun aşılmasındadaha faydalı olduğu görülmüştür.
Bireysel terapinin başarılıolabilmesi için uzun zamanlı güven ilişkisinin oluşturulması gerekir veancak bu şekilde terapist hastanın ilişkiler konusunda ki gerçekçiolmayan inançlarını değiştirmesine yardımcı olabilir. Terapist ileiletişim geliştikçe kişi başkaları ile olan ilişkilerine yeni bir bakışgetirmeye başlayabilir.
İş, ev yada aile bireylerinden birininkaybı kişinin ciddi hastalıklar geliştirmesine yol açabilir. Buhastalarda ilaç kullanımı önerilmez, fakat kısa zamanlı tedavilerdeaşırı depresyon ile alakalı semptomların giderilmesinde kullanılabilir.
~Ben ISTEMEDiM~
Ben Istemedim Bu Ayriligi..
Ben Istemedim Bu Son Gidisi...
Ben Istemedim Bu Yaslari...
Ben Istemedim Bu Yanlizligi..
Ben Istemedim,
Ben Istemedim , Senden Ayri Kalmayi...
SeVGi , eMeK iSTeR !
eMeK , FeDaKaRLiK !
FeDaKaRLiK , YüReK !
YüReK iSe iNSaNDa oLuR . . .!!!
paylasim icin tsk canim mucukssssssssss
Bu hollandalilar hep sizoid o zaman![]()
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks