3 Aralık Dünya Engelliler Günü...
Mutlaka sizlerde yollarda rastlıyorsunuz , tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürmek zorunda olan arkadaşlar en doğal hakkı olan dolaşma,
gezme bir yerden bir yere ulaşma eylemini maalesef yapamıyorlar.
Bir sürü sorunla başa çıkmaya çalışan arkadaşlar birde bunlarla mücadele ediyor.
Bir çok büyük mağazanın bu arkadaşların rahatça gezip dolaşabileceği bir yapısı yok.Yolları ise hiç söylemiyorum.Senede 2 kere taşları değiştirilen yollar ne yazık ki sadece görüntüyü değiştiriyor, sorunlar aynen devam ediyor.
Geçen gün bir yerde okudum İstanbul gibi kocaman metropolun yolları %30 fiziksel engelli arkadaşların kullanımına uygunmuş.Yani yolların % 70 i bu arkadaşlara kapalı demek anlamına geliyor .
8.5 milyon engellinin yaşadığı bir ülkede bu konunun bu kadar ilgisiz kalması çok üzüntü verici.
Bizlerin de yarın aynı sorunla karşılaşabileceğimiz düşünülürse nasıl bu kadar duyarsız kalınabiliyor anlamak mümkün değil.Bırakın tekerlekli sandalyeyi ben geçen sene her zaman ki sakarlığımla ayağımı kırdığımda koltuk değneği kullanmak zorunda kalmıştım bir süre.Onunla bile bazı kaldırımları inmek yada çıkmak o kadar zordu ki.Tekerlekli sandalyede çekilen çileyi siz anlayın artık.
Buradan bu konuyla ilgisi olan herkesin biraz duyarlı olmasını istiyorum . Bu çok ama çok geç kalınmış uygulamanın bir an önce hayata geçirilerek bu arkadaşların yolları,mağazaları, taşıtları daha kolay kullanmasının vatandaşlık hakkı olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.
Sahip olduğu engeli nedeniyle hareket yeteneği sınırlanmış bireyi toplumsal yaşamdan uzaklaştırmaya hiç kimsenin hakkı yoktur.Herkes ulaşım,alışveriş, sosyal yaşama katılma hakkını kullanabilmelidir.
Bunu gerçekleştirmek te o kadar zor değildir.
'Engellilerin Sorunları Onlara Acıyarak Çözülmez'
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks