BİR CANLInın İÇİNDE 3 CANLI!Sevgili okurlar National Geographic’in 29.08.2007 tarihli yazısında çok ilginç bir şey gözüme çarptı ve sizlere aktarmak istedim.
PORTEKİZ’ li SAVAŞ GEMİLERİ!
Portekiz (man-of-war) savaş gemilerinin biyolojik yapısı hakkında bir şey bilmeyen bir insan, bunu kolaylıkla bir denizanası sanabilir. Oysa, bu bir denizanası olmadığı gibi, ‘bir’ şey de değil! birden fazla canlı bir canlıymış gibi gözüküyor! Birlikte çalışan, bir organizma kolonisi! Yani siphonophore…
Bu canlı, 4 polipten oluşuyor! İsmini en üstteki polipten almış, suyun üzerinde, tam hızla giden bir savaş gemisine benziyor, ayrıca mavimsi mor renkleriyle ‘bluebottle’ (mavişişe) olarak da isimlendiriliyorlar.
Uzantılar, bu canlının ikinci organizması, bunlar 50 metreye kadar uzayabiliyor, genelde 10 metre uzunluktalar, üstelik zehirli nematocyst denilen maddeyle kaplılar ve balıkları veya küçük diğer canlıları felç ediyorlar. İnsanlar için oldukça acı verici ama nadiren ölüme yol açıyor. Kumsala vursalar bile, bu canlılardan uzak durun, yine de can yakabiliyorlarmış.
Bu canlılar, 1000 veya daha fazla gruplar halinde ılık okyanuslardaki akıntılarla veya rüzgarlar sayesinde sürükleniyorlar çünkü kendi kendilerine yüzmeye yarayacak bir şeyleri yok. Deniz yüzeyindeki tehlikelerden kaçınmak için de, hava torbalarını açıp, içindeki havayı boşaltıp, dibe dalıyorlar.
Ne kadar ilginç değil mi? Resmine bakınca ben de deniz anası sanmıştım
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks