Türkiye okuyor- Esenler okuyor” kampanyasına destek amacıyla Esenler Belediyesi tarafından düzenleen Kitap Fuarı, Esenler Cumhuriyet Meydanı’nda açıldı.

Fuarda yaklaşık 20 yayınevine ait 6 bin çeşit kitap bulunuyor. Kitaplar, yüzde 20-50 oranında indirimli satılıyor.
Tüm Türkiye’de yürütülen “Türkiye okuyor” kampanyası Esenler’de de “Esenler okuyor” projesiyle devam ediyor. Kampanyaya destek amacıyla Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen Kitap Fuarı, Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu, Belediye Başkan Yardımcıları, bazı İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürbüz Akbulut, Emniyet Müdürü Dindar İlhan, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ahmet Orhan, yazar Doç. Dr. Mustafa Karataş, yazar Hekimoğlu Özcan ve sanatçı Nihat Doğan, mahalle muhtarları ve vatandaşların iştirakiyle açıldı.

Fuarın açılışında bir konuşma yapan Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu, hayatın merkezine “ilmi” alan bir medeniyetten geldiğimizi hatırlattı ve, “Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün himayesinde başlatılan (Türkiye Okuyor) kampanyası bir yılı aşkın bir süredir ülkemizde büyük bir başarı ile yürütülüyor. Kampanyayı, ülkemizde düzenlenen kampanyaların en önemlilerinden birisi olarak değerlendiriyorum. Okuyan toplum, sağlıklı ve olumlu eleştiriye açık bir toplum olur.

Toplumun her kesiminden insanı kütüphane ile yeniden barıştırmak zorundayız. Kısacası kitapla dost olmamız gerekiyor. Bu konuda tüm kurum ve kuruluşlar olarak üzerimize düşeni yapmak mecburiyetimiz var. Okuma alışkanlığına katkı sağlamak yerel yönetimlerin asli görevlerindendir. İşte bugün burada açılışını yaptığımız Kitap Fuarımız da bu gaye doğrultusunda düzenlendi. Halkımızın yayınevi, yayınevi dolaşarak zorlukla bulabilecekleri kitapları buraya biz ayaklarına getirdik. 20’nin üzerinde yayınevine ait toplam 6 bin çeşit kitabı bu fuarda bulabilirsiniz. Kitaplar burada yüzde 20-50 aralığında indirimle satılıyor. Esenler halkı için bunun büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Halkımızı kitapla haşır – neşir yapmak istedik” dedi.

Yüzde yüz okur-yazar yapacağız

İlçemizde 20 binin üzerinde okuma-yazma bilmeyen vatandaşın olduğunu kaydeden Göksu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki dönemde açacağımız okuma-yazma kursları ile inşallah okur-yazar oranımızı yüzde yüze çıkaracağız. İlçemizde birisi Büyükşehir Belediyesi’ne ait (Atışalanı Köyiçi’de) birisi de Zabıta Müdürlüğü binamız içerisinde, belediyemize ait olmak üzere 2 adet kütüphane var. Okullarımızda da kütüphaneler var. En önemli eğitim projelerimizden birisi de tüm kütüphanelerimizdeki kitapları dijital ortama taşımaktır. Çocuklarımız bilgisayar tuşuna basarak hangi kitabın nerede, hangi kütüphanede olduğunu öğrenebilecek, istediği kitaba ulaşabilecek”.

Başarılı öğrencilere ücretsiz kitap Esenler Merkez Camii’nin karşısında bulunan tarihi eser yerinde bir kütüphane ile gençlik merkezi açacaklarını dile getiren Göksu, “Bu fuarı açan arkadaşlarımızla bir anlaşma yaptık. Eğitim-öğretim yılının sonuna yaklaştık. Bir üst sınıfa teşekkür veya takdirle geçen tüm öğrencilerimize buradan kitap hediye edilecek. Teşekkür veya takdir belgesini getiren öğrenci hediye kitabını alıp gidecek. Okuma alışkanlığı kazandırmanın yanında öğrencilerimizi başarıya teşvik etmek gibi bir gayemiz de var” şeklinde konuştu.

2500 vatandaş okur-yazar oldu

Daha sonra kürsüye gelen Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu da devletin amaçlarından birisinin de okuma-yazma bilmeyen oranını sıfıra indirmek olduğunun altını çizerek, “Bu amaçla sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün himayelerinde başlatılan (Türkiye okuyor) ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen (Ana-kız okuldayız) kampanyaları da bu amaca matuftur. Bu kampanyaların başlatılmasıyla okur-yazar oranımız hızla artamaya başladı. Kampanyalardan Esenler de payını almıştır, almaya da devam ediyor” dedi.

Kampanya başladığından bu yana Esenler’de düzenlenen 130’un üzerinde okuma-yazma kursunda yaklaşık 2500 vatandaşın okuma-yazma öğrendiğinin altını çizen Madenoğlu, “Bu kampanyalarımızla literatürümüze bilgisayar okur-yazarlığı da girdi. İnsanlarımız bilgisayar okur-yazarı da oluyorlar. Okuma-yazma öğrenen vatandaşlarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak için geçtiğimiz günlerde 11.600 kitap hediye ettik. Bu kampanyaların yürütülmesinde yerel yönetimlerimiz de üzerlerine düşeni yerine getirmektedir. Belediyemiz tarafından açılan fuar da bunun göstergesidir. Okullarımız kapanana kadar fuarın açık kalacağı beni memnun etti. Fuarın açılmasında emeği geçen başta Belediye Başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızdan da kitaplardan okuduklarını hayatlarına uygulamalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Kitap Fuarı’nın kurdelesi hayırlı olması temennisiyle kesildi. Fuarda yazar Doç. Dr. Mustafa Karataş kitaplarını imzaladı.

Fuar yetkilileri, alış-veriş yapan Esenlerlilere sürpriz kitap hediyeleri dağıtacaklarını ve çok sayıda yazar ile okuyucuları buluşturacaklarını dile getirdiler.