Taş ve demirle harikalar yaratıyor Heykeltıraş Turhan Çetin, iki formu kaynaştırarak, ilginç yapıtlar çıkardı.
Doğadan topladığı taşlarla, insanların şekil verdiği demiri bir araya getiren heykeltıraş Turhan Çetin, iki formu kaynaştırarak, ortaya yaşadığımız dünyayı anlatan ilginç yapıtlar çıkardı. Sanat Kurumunun ''Övgüye Değer Sanatçı Ödülü'' dahil çeşitli yarışmalarda 11 kez ödüle layık görülen heykeltıraş Çetin'in eserleri Anadolu Ajansı Sanat Galerisi'nde izlenime sunuldu.
Eserlerine dair AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çetin, kendisini ''toplayıcı'' olarak nitelendirerek, atıklarla çalışmayı sevdiğini söyledi.
Sık sık doğaya çıkıp beğendiği taşları topladığını belirten Çetin, bunları, doğanın yarattığı ama insan eliyle şekillenen demirlerle birleştirdiğini, böylece kendi alanının dilini daha etkin bir şekilde ortaya çıkarmaya çalıştığını anlattı.
Çetin, heykelde önceden en fazla taş, ağaç ve bronzun malzeme olarak kullanıldığını, ama artık hemen her değişik formun denendiğini ifade ederek, ''Aslında heykelde her malzeme birbiriyle ilişki kuramaz, hatta koşullara göre bile ilişki kurma biçimi değişir. Ben taş ve demirleri kullanmayı seviyorum. İkisi de ağır ve buna göre kavramları da ağır oluyor. Doğadan elde ettiğim nesnelere, çok da müdahale etmeden onları başka bir malzemeyle birleştirerek bir etki yaratmaya çalışıyorum'' dedi.
-20'YE YAKIN GÖRÜLMEYE DEĞER İLGİNÇ ESER...-
Yaratmak istediği bu etkinin sanatsal bir amacın yanında toplumsal unsurlar taşıdığını da vurgulayan Çetin, şöyle devam etti:
''Yaptıklarımda toplumsal kaygılar, toplumsal durumlara göndermeler de olabiliyor. Bazılarının isimlerinde bunu görmek mümkün; 'Karıncanın yükü', 'bulutlu manzara', 'insan üzerine çeşitlemeler' gibi.
Ancak benim çalışmamda temel amaç; kendi alanıma özgü dili irdelemek ve onun en dinamik halini, etkili halini ortaya çıkarmak.''
Turhan Çetin, taşı başka malzemelerle ilişkilendirmenin heykel sanatında yeni ufuklar açtığına dikkat çekerek, sergide 15-20 eserinin yer aldığını bildirdi.
Sanatçı eserlerini uzun bir zaman dilimine yayarak ortaya çıkardığını belirterek, bu formların ilginç unsurlar ortaya çıkardığına dikkat çekti.
Sanatçının eserleri, 22 Mayıs tarihine kadar galerinin konuğu olacak.
1982 yılında Gazi Yüksek Öğretmen Okulu'nu bitiren sanatçı, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nde araştırma görevlisi oldu. Aynı bölümde sanatta yüksek lisans yapan sanatçı, Budapeşte Güzel Sanatlar Akademisinde araştırma ve incelemeler yaptı ve sanatta yeterlilik programını tamamladı. Tekrar Türkiye'ye dönen Çetin, önce yardımcı doçentliği, ardından doçentliğini aldı. Çetin, heykel bölümünde bölüm başkanlığı yapıyor.
Şu ana kadar iki kişisel sergi açan sanatçı, 11 kez ödüle layık görüldü. Sanatçının 9 tane de anıtsal uygulaması bulunuyor.
![]()
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks