Almanya'da Zorunlu Eğitim

Zorunlu eğitim Federal Almanya'daki bütün çocuklar için 6 yaşında başlar ve genelde 9 yıl sürer (Berlin, Brandenburg, Bremen ve Nordrhein-Westfalen'de on yıldır). Zorunlu eğitimi tamamladıktan sonra orta öğrenimlerini ful-time genel eğitim veren bir okulda veya bir meslek okulunda devam ettirmeyen öğrenciler part-time okula devam etmek durumundadır (Zorunlu Berufsschule eğitimi). Bu genellikle üç yıl sürer. Ortaöğrenimin ikinci döneminde genel eğitim veren bir okula devam etmeyen öğrenciler için eyaletin, öğrencilerin ful-time eğitime devam etmelerini yada bir meslek okuluna girmelerini öngören düzenlemeleri vardır. Ayrıca birçok eyalet, ilave vasıflar edinmek isteyenler için 10 yıl eğitim seçeneği sunar. Engelli çocuklar ve gençlerin de okula gidip eğitimlerini tamamlamaları zorunludur. Özel eğitsel durumlarına göre engeli bulunmayan çocuklarla ya da özel okullarda okurlar.

Zorunlu eğitim derslere düzenli olarak devam etmeyi ve diğer bazı yükümlülükleri kapsar. Hem öğrenciler hem de ebeveynler bu zorunluluğun yerine getirilmesini sağlamak, eğitim şirketleri de eğitim görenlerin okula gittiklerini garantilemekle sorumludur. Okul müdürü devam kayıtlarını inceler ve gerektiğinde öğrencinin devam etmesini temin için öğrenciye, ebeveynlere ve eğitim şirketine yönelik yaptırım uygular.

Orta Öğrenim
İlkokul aşamasını takiben orta öğretimde çocuklar yeteneklerine göre ayrılmaz. Ortaöğretim sistemi birçok kola ayrılır. Bu kolların değişik okulların sorumluluğunda ayrı ayrı sertifikası vardır. Eyaletlerin çoğunda aşağıdaki okul çeşitleri bulunmaktadır:

Hauptschule, Realschule ve Gymnasium dışında hemen her eyalette Gesamtchulen vardır. 1991-92 eğitim yılından itibaren bazı eyaletlerde adları değişen ve Hauptschule ve Realschule'de verilen derslerin bir çatı altında toplandığı yeni okullar açılmıştır. Bu okullar şunlardır: Mittelschule, Sekundarschule, Regelschule, Erweiterte Realschule, Verbundene Haupt-und Realschule, Integrierte Haupt-und Realschule ve Regionale Schule. Ortaokullardaki 5 ve 6. sınıflar, seçmeli yönlendirme dönemi olarak düzenlenebilir. Bazı eyaletlerde yönlendirme bölümü standart okul çeşitlerinden bağımsız ayrı bir ünite olabilmektedir.

Gelişimleri normal okullarda desteklenemeyen ve özel eğitsel gereksinimleri olan öğrenciler için genel ve mesleki eğitim çerçevesinde çeşitli özel okullar açılmıştır. (Sonderschule, bazı eyaletlerdeki adıyla Förderschule ya da Schulle für Behinderle).

Öğrenciler zorunlu eğitimi tamamladıklarında -genel olarak 15 yaşına geldiklerinde- orta öğretimin ikinci bölümüne geçerler. Devam edilen okulun çeşidi, orta öğretimin birinci bölümü sonunda elde edilmiş nitelikler ve haklara bağlıdır. Derslerin kapsamı ikili sistemdeki mesleki eğitimi olduğu kadar ful-time genel okullarla meslek okulları müfredatını da içerir.

Diplomaların Verilişi

Diplomaların verilme şartları:

Diploma alma yılı ve yaşı:

Gymnasium'un üst aşamasının ya da üst aşamadaki kariyer-merkezli uzmanlaşma programlarının tamamlanmasıyla 13. sınıf sonunda (yaklaşık 19 yaşında) Allgemeine Hochschulreife ya da Fachgebundene Hochschulreife alınır. Orta öğretimin birinci bölümüyle Gymnasium'un ikinci bölümünde 265 hafta geçirildiği takdirde Allgemeine Hochschulreife 12 yılın sonunda (yaklaşık 18 yaşında) alınabilir.

Kurallara göre Fachhochschulreife, Fachoberscule'deki 12. yılda (yaklaşık 18 yaşında) alınır. Ancak, Fachhochschulreife mesleki okullardan ilave dersler alınarak da elde edilebilir. Ör: Berufsfachschulen ve Fachschulen.

Diploma Almanın Ön Şartları:
Öğrenciler diplomalarını sınavı geçince alırlar.

Ön Şartlara Dair İstisnalar:
Çok iyi notları olan öğrencilerin Gymnasiale Oberstufe'nin 11/1 sınıfını atlamaları mümkündür. Ortaöğretimin ikinci bölümündeki diğer okullardaki çok iyi öğrenciler için 11. sınıfı atlama imkanı vardır.

Özel Olarak Hazırlanan Adaylar:
Özel olarak hazırlanan adaylar da diploma alabilir. Zorunlu eğitim (9/10 yıl) ve part-time meslek okulu (3 yıl) bitirildiği takdirde Abitur sınavına girilebilir. Önkoşullar eyaletler tarafından belirlenir.

Diplomanın Yapısı

Eğitim Süresi:
Gymnasiale Oberstufe: Okul süresinin uzunluğuna göre, orta öğretimin 2 ya da 3 yıl süren 2. bölümü ( 12 ya da 13 yıl).
Fachoberschule: Orta öğretimin ikinci bölümünde meslek okulu olarak Fachoberschule 11 ya da 12 yıl sürer.

Öğretim Süresi:
Haftada 5 gün ders yapılmak kaydıyla senede 188 gün eğitim yapılır. (37.5 hafta)

Haftalık Ortalama Çalışma Yükü:

Gymnasiale Oberstufe:
Orta öğretimin ikinci bölümünde; 20'si zorunlu derslerde, 10'u zorunlu- seçmeli derslerde (Grundkurse ve Leistungskurse) toplam 30 hafta Gymnasiale Oberstufe'de geçirilir.

Fachoberschule:
Fachoberschule'de 11. sınıfta, uygulamalı meslek eğitimi haftada en az 8 saat zorunludur (uygulamalı meslek eğitimi haftada 2 gündür). 12. sınıfta en az 30 haftalık bir dönem için genel ya da seçmeli dersler (teknoloji, iş ve idare, beslenme, tarım, sosyal bilimler, tasarım, denizcilik) alınması gerekir.

Toplam Ders Sayısı:
Ders sistemi içerisinde eyalet çok sayıda ders sunabilir. Toplam sayı kesin değildir.

Zorunlu Dersler:
Gymnasiale Oberstufe:
Almanya'daki genel ortaöğretimin ikinci kısmında derslerin bireylere göre kombinasyonu göze çarpan bir özelliktir. Temel ve ileri kurslarda (Grundkurse ve Leistungskurse) dersler öğrencilerin yetenekleri ve marifetlerine göre verilir.

Müfredat, zorunlu derslerle (2/3) birlikte verilen alanlardan birinden zorunlu- seçmeli (1/3) dersler içerir.

Zorunlu dersler (yılda 564 saat) din ve sporun da eklendiği üç gruba ayrılır. ( Dil, edebiyat ve sanat; beşeri bilimler; matematik, doğa bilimleri ve teknoloji). Bu dersler arasında ana dil, matematik ve yabancı dile özel önem verilir ve her birine haftalık ders programının % 10'u ayrılır. Zorunlu seçmeli dersler (282 saat) bu alanlar da bireysel uzmanlaşmaya yöneliktir.

Fachoberschule:
Zorunlu dersler, Almanca, Sosyal Bilimler, Matematik, Doğa Bilimleri, bir yabancı dil ve spor.

Seçmeli Dersler:
Ders sistemi içerisinde eyalet çok sayıda ders sunabilir. Toplam sayı kesin değildir.

Puanlama ve Not Sistemi

Notlama Ölçeği:

Fachoberschule'deki performans Eğitim ve Kültür Bakanlığı Konferansının hazırladığı 6 notlu sisteme göre ölçülür.

Çok iyi: 1
İyi: 2
Tatminkar: 3
Yeterli: 4
Kötü: 5
Çok kötü: 6

Gymnasiale Oberstufe'de (Gymnasium'un ikinci kısmı) 15 ile 0 arasındaki ölçek, 1 ile 6 arasındaki ölçeğe şöyle denk düşer:

Notların yönelimine göre 1, 15/14/13 puana
Notların yönelimine göre 2, 12/11/10 puana
Notların yönelimine göre 3, 9/8/7 puana
Notların yönelimine göre 4, 6/5/4 puana
Notların yönelimine göre 5, 3/2/1 puana
Notların yönelimine göre 6, 0 puana denk gelir.

Sınıf Geçme Notu:

Abitur sınavı: Yoğunlaştırılmış programlardakiler de dahil olmak üzere 3 derste yazılı ve muhtemelen sözlü sınavlar yapılırken 4. bir ders için yalnızca sözlü sınav gereklidir.

Öğrenciler Abitur sınavında 300 üzerinden en az 100 puan almalıdır.

Abitur sınavındaki puanların yanı sıra Gymnasium'un ikinci kısmında öğrenciler temel derslerde 110, yoğunlaştırılmış derslerde 70 puan almalıdır.

Fachoberschule Final Sınavı:
Öğrenciler tüm derslerden en azından 4 almak zorundadır.

Cevapları Değerlendirenler:
Abitur sınavı: İlk önce adayın okulundan bir öğretmen sınavı değerlendirir, daha sonra başka okuldan bir öğretmen muhtemel bir istismarı önlemek için değerlendirme yapar.

Fachoberschule Final Sınavı: İlk olarak, adayın okulundan bir öğretmen sınavı değerlendirir, daha sonra da başka okuldan bir öğretmen muhtemel bir istismarı önlemek için değerlendirme yapar.

Sertifikada Rapor Edilen Sonuçlar:
Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife: 12. ya da 13. eğitim yılında girilen Abitur sınavından sonra öğrenciler, Hochschulreife (genel yüksek öğretime giriş belgesi) sertifikası alır. 11 yıllık (12 yıllık okul ise) veya 12 yıllık (13 yıllık okul ise) akademik performansla birlikte Abitur sınavından alınan sonuçlar (temel ve yoğunlaştırılmış derslerden alınan puanlar, ve ortalama not) öğrencinin sertifikasına ayrıntılı olarak işlenir.

Zeugnis der Fachhochschulreife:
Sertifika final sınavından alınan sonuçları içerir.

Final Sınavı
Öğrencilerin sınav zorunlulukları:
Allgemeine Hochschulreife almak için tüm öğrencilerin bulundukları eyalete göre 12 ya da 13. sınıftan sonra Gymnasium'daki Abitur sınavına girmeleri zorunludur. Gymnasium'dan Abitur sınavından 1 yıl önce ayrılan öğrenciler final sınavına girmez. Bu öğrenciler Fachhochschulreife alır.

Ortaöğretimin ikinci bölümünde (Berufliches, Gymnasium, Fachgymnasium) mesleki eğitim sonundaki final sınavı tüm öğrencilere zorunludur. Bu sınavı geçenler Fachgebundene Hochschulreife alırlar.

Sınav Dönemleri:

Yazılı ve sözlü sınavlar için birer olmak üzere iki sınav dönemi vardır.
Yazılı ve sözlü sınavlar yılın ilk yarısında yapılır.
Öğrencilerin aynı yılın kış döneminde yüksek öğretim için başvuruda bulunmaları mümkündür. (Ekim ya da Kasım)

Sınav İçeriği Belirleyen Kurumlar:
Abitur sınavı:

Kurallara göre, sınav soruları okul öğretmenleri tarafından belirlenir, okulun sorumlu otoritesi de onaylar. Bazı eyaletlerde Eğitim Bakanlığı tek tip sınav uygular. (Land seviyesinde Zentralabitur)

Fachoberschule'deki Final Sınavı:
Kurallara göre, sınav soruları okul öğretmeleri tarafından belirlenir, okulun sorumlu otoritesi de onaylar. Bazı eyaletlerde Eğitim Bakanlığı tek tip sınav uygular.

Değerlendirme Tarzı:
Abitur sınavında öğrenciler yazılı ve sözlü sınavları geçmelidir. Fachoberschule'nin fınal sınavında öğrenciler yazılı sınavları geçmelidir. Bazen öğrenciler seçtikleri uzmanlaşma alanlarına göre pratik testlerini geçmek zorundadır.

Ortaöğrenim Ayrılma Sertifikasını Veren Kurum Prosedürü:
Okulun yetkili otoritesi tarafından onaylanan ayrılma sertifikasını (Allgemeine Hochschulreife ve Fachhochschulreife) okulun kendisi verir.

İkinci Fırsat
Abitur Sınavı:

Sınavı veremeyen öğrenci, üniversite yılının başlamasından önce sınavın tamamına ya da bir kısmına giremez. Yeniden sınava girebilmesi için 13. sınıfı (Bazı eyaletlerde 12) tekrarlaması ya da tamamlaması gerekir.