Sayfa 2 Toplam 5 Sayfadan BirinciBirinci 1234 ... SonuncuSonuncu
11 den 20´e kadar. Toplam 50 Sayfa bulundu

Konu: Rauf TAMER Köşe Yazıları

KaCaK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart ‘Çark etmek’

Edibe Sözen çark etmiş.

Öyle yazıyorlar.
    Peki, fena mı yapmış?
    Çeşitli algılamalara sebebiyet verip yeni bir maraza çıkarmaktansa, taslak çalışmalarından vazgeçmiş.
    Çünkü görmüş ki okullara ibadethane’nin telaffuzu bile büyük gürültü getirecek.
    Bu yüzden “çark etmiş.”
    İyi etmiş.
    Bence hükümet de çark etmeyi öğrenmelidir.
    Her konu için demiyorum ama toplumda büyük gerginlik yaratacak bazı uygulamalardan hemen vazgeçmelidir.?Ayıp değil ki... Bilakis, “kapatmama kararı”na karşılık bir iki jest gerekir.
    Ama göstermelik değil, samimi.
    Onun için “Prof. Edibe Sözen çark etmiş” diyenlere ben de diyorum ki, “iyi etmiş, keşke herkes edebilse.”?
    En başta da hükümet.
    Hatta Ana Muhalefet de çark etmeyi öğrenmelidir.
    Mesela bir zırhlı araba’ya tenezzül anlamına gelen o büyük suçlama, Ordu’yu rencide etmekle kalmayıp halkın da tepkisini çektiğine göre, en azından bu bir strateji hatasıdır.
    Ayrıca, partinin geleneklerine aykırıdır.
    Bunda ısrar olur mu?
    Sür’atle çark etmek gerekir.
    Çark etmek iyi bir tâbir değil, sür’atle vazgeçmek diyelim... Yâni, yanlış’tan dönmek.
    Evet... Siyaset’i bir “inat mesleği” olmaktan çıkarıp, “özür dileyerek yücelen” bir zarafet sektörüne dönüştürmeliyiz.
    Dönüp dolaşıp sonunda doğruyu bulmak, asla çark etmek değildir.

Kimse bir şeyler ima etmesin, Kininiz Varsa Suratıma Kusun, Kusamıyorsanız Susun

Bacımın Örtüsü Batmakta Rezilin Gözüne; Acırım Tükürüğe Billahi Tükürsem Yüzüne!..

M.Akif Ersoy

Standart Kırık dökük...

Dün 10 askerimizi daha katlettiler.

Büyük ihtimalle de 100 metre ötede mevzilenip katliamı seyrettiler.

Düşünebiliyor musunuz? Hem ölenler hem öldürenler, bu vatanın evlatları.
    Aynı saatlerde birer gümüş ve bronz madalya kazanan Rus ve Gürcü sporcular, Olimpiyat Kürsüsü’ne çıkmış birbirlerine sarılıyorlardı.
    Erzincan’da katliam olurken Malatya’da da Arapgir ilçesindeki düğünden dönen insanlar, minibüsle şarampole uçtular. 9 ölü, 10 yaralı.
    Ve yine aynı saatlerde... Bolu’da, Sapanca’da, Balıkesir’de, Tekirdağ’da... Bir dizi trafik kazası daha. Toplam 17 ölü, 22 yaralı.
    İzmir’de cinayet.
    - Dan, dan, dan.
    Adam namusunu temizlemiş.
    Yine aynı saatlerde İstanbul Beyoğlu’nda acayip sesler:
    - Kahrolsun Türkiye.
    Ne bu?
    Protesto yürüyüşü.
    Neyin protestosu?
    Tam anlayamadım.
    Bu toprakların evladı olan polisler, yine bu toprakların evladı olan protestoculara müdahale ediyorlardı. Tam da Gürcistan’ın bombalandığı saat... Ama aklım Çin’de kalmış. Zira, Rus ve Gürcü sporcular kucaklaşmış birbirlerini kutluyorlardı.
    Saate bir daha baktım. Herhalde ev kızları Bodrum’da yavaş yavaş sahil’e dökülmüş olmalıydılar.
    Demek ki yazı saatim gelmiş.
    Gazeteye vardığımda hemen petrol fiyatlarına baktım. Fırlamış mı diye.
    Yoo, mühim bir vukuat yok.
    Ama Gürcistan’a binlerce ölü.
    Hem de:
    - Her şey, Putin’in istediği gibi gidiyor.
    Eğer bazı telefonlara Putin’in geri dönmeyişi doğruysa, bu bile üsluptaki asabiyet sanatı olsa gerek. Herkese yakışmaz ama Putin’e yakışıyor.

Kimse bir şeyler ima etmesin, Kininiz Varsa Suratıma Kusun, Kusamıyorsanız Susun

Bacımın Örtüsü Batmakta Rezilin Gözüne; Acırım Tükürüğe Billahi Tükürsem Yüzüne!..

M.Akif Ersoy

Standart Kum Torbası

Hangi birini yazacaksın?

19 kum torbası yerine 19 insan... Tuzla’daki rezalet, bundan ibaret.
    Kemah’ta köy yolundaki kalleş mayın’ı anladık ama 11 tane askerimizi taşıyan araç, bu kadar pervasız mı gidiyordu?
    Mayın ihtimali kimsenin aklına gelmedi mi?
    Pazarda satılan şu domatesler sakın ‘ilaçlıdır’ diye Rusya’nın almadığı domatesler olmasın?
    İnsan değeri nedir ki?
    Anlatıyorlar. Sapığın biri uçağı nasıl etkileyecek merak ediyorum diyerek telefonunu ısrarla açık bırakmış, oynuyormuş. Kimse de kalkıp iki tokat patlatmamış.
    Koca bir milleti kobay haline getirdik.
    Siyasette de böyle değil miyiz?
    Anayasayı bir kerecik delmekle kıyamet kopmaz ya mantığından bakın nerelere geldik.
    10 ve 42’nci maddelerle oynarken bir görelim bakalım neler olacak diye sanki bilimsel bir deney yaptık. Sonucunu gördünüz. İşte, 19 kum torbası yerine 19 insan...
    Farkı ne?
    Dikkat!Heyelan var.
    Anladık var da, ne yapmalıyım? Hızlı mı geçeyim, yavaş mı geçeyim, geri mi döneyim.
    Yoksa durayım mı?
    - Canım sen kobay bir milletin kobay bir ferdisin.Bir dene bakalım hangisi doğru.
    Anlaşılan terör örgütü’nün mühimmat tedarik ettiği köy yollarına “dikkat, mayın var” diye kocca levhalar asmak lâzım.
    Ne acı... 9 askerimiz şehit olmuş yine...
    Günahtır yahu... Fidan gibi çocuklar sanki kum torbası.

M.Akif Ersoy

n@r_cicegi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Boğazın İncisi, Avrupa'nın Birincisi (İstanbul)

Nejat Bey geldi

İyi ki İstanbul’a geldi.

Ahmedinejat iyi ki Anıtkabir’e gitmiyor.

İstemem ben Atatürk’ün huzurunda kravatsız adam.

Esasen Atatürk’ü ziyaret, bir yabancının içinden geliyorsa güzel.

Yoksa protokol gereği yapılacak bir zorlama ziyaret, ne işe yarar?Ata’ya saygısı olmayanın zaten ne işi var Anıtkabir’de?

Böylesine sahte bir nezaketi ne yapayım?

Sırf Ahmedinejat Bey için değil, gelip giden ya da gelecek gidecek olan bütün resmi misafirler için söylüyorum bunu.

Ankara’nın dayattığı bu teamül, bence artık kaldırılmalı.

Çünkü Anıtkabir, dayatmaya ihtiyacı olan bir mekân değildir... Atatürk nezaketen ve lütfen ziyaret edilecek bir lider hiç değildir.

Bilakis, Atatürk karşıtları’nın ziyareti, Atatürk’ü rencide eder.

Ne kendimizi kandıralım, ne de yabancıları.

Hayretle seyrediyorum.

Yazılanları çizilenleri hayretle okuyor, konuşulanları hayretle dinliyorum.
    - Türkler ateş püskürüyor.

Niye?

Ahmedinejat, Anıtkabir’e gitmiyor diye.

Halbuki sevinmemiz lâzım. Nejat Bey’in Anıtkabir’de ne işi var? Adam açıkça demek istiyor ki:Sevmem Atatürk’ü.

Yahu Atatürk yaşasaydı sanki Nejat Bey’e bayılır mıydı? Randevu bile vermezdi.Rahat bırakın insanları.

Sizi bilmem, ben çok memnunum.

Neden?

Kırk tane sebep sayabilirim ama her şeyden önce: Kravatsız adam istemem ben Anıtkabir’de.

Yetmez mi?

Hürriyet

BiZ 3 KiŞiYiZ;
    KeYFiM, BeN ve KaHYaSi...

Neden böyle?

Bazen “1 kişi” bile çok önemlidir. Cüneyt Koryürek gitti, atletizm iyice öldü. Ne konuşan var, ne yazan... Olimpiyatlardaki yarışları yorumlayıp bize tane tane anlatacak kimsemiz bile kalmadı.

Bu durumda, bizden şampiyon çıkar mı?

Nal topluyoruz.

Ya su sporları?

Etrafı denizlerle çevrilmiş bir ülkeyiz ama yüzücü yetişmiyor.

Yetişenler de denizi olmayan illerden (mesela Adana'dan Ankara'ya falan) çıkıyor... Bana yalıda yetişmiş bir şampiyon gösteremezsiniz.

Çocukluğumuzda Tenis Kortu olan köşkler'e villalar'a gıptayla bakar, tenis oynayan küçük beylere, küçük hanımlara ümit bağlardık.

Hani nerde?

Hiçbirisi şampiyon olamadı.

Nedir bu halimiz?

Evinin önünde deniz var, yüzme bilmiyorsun. Kürek çekmiyorsun, yelken açmıyorsun.

Bahçende tenis kortu var, raket tutmayı beceremiyorsun.

Peki, ata sporlarımız nerde? İsimlerini bile sayamıyorsun.

Ne biçim futbolcusun sen? Elinin altında modern tesis var, her şey emrinde ama zorunlu antrenmanlar dışında tek başına çıkıp hiç çalışmıyorsun. Metin Oktay öyle miydi? Maçtan sonra bile kalır saatlerce antrenman yapardı. Heykeli boşuna dikilmedi.

Yetmiş üç milyon nüfuslu Türkiye'nin Olimpiyatlardaki performansı çok düşündürücüdür.

Arızayı biliyorum, yüz kere yazdım ama bir daha söyleyeyim:
    - Ciddiyetsizlik.

Türkiye'nin her daldaki baş problemi.

HÜRRİYET

BiZ 3 KiŞiYiZ;

Sorular... sorular

Epey soru sordular Ahmedinejad’a.

Bekledim ki asıl şunu sorsunlar:

- Bize rejim ihraç edecek misiniz?

Acaba ne derdi?

Birinci ihtimal:
    - Estağfurullah.

İkinci ihtimal:
    - Bizde rejim mi kaldı ki size ihraç edelim.

Üçüncü ihtimal:
    - Size hiçbir rejim dayanmaz.

Bekledim ki şunu sorsunlar:

Atatürk’ü niye sevmiyorsunuz?

Acaba ne derdi?

Birinci ihtimal:
    - Estağfurullah.

İkinci ihtimal:
    - Sevmiyorum değil, kıskanıyorum.

Üçüncü ihtimal:
    - Siz seviyorsunuz da ne oluyor?

Bekledim ki şunu da sorsunlar:
    - Türkiye İran’a benzeyecek mi?

Ne derdi acaba?

Birinci ihtimal:
    - Estağfurullah.

İkinci ihtimal:
    - Allah benzetmesin.

Üçüncü ihtimal:
    - Siz ancak size benzersiniz.

Her neyse.

Ahmedinejad konuşurken, farkında mısınız ne kadar bildiğimiz kelimeler kullandı.

Mesela... Vaziyet-i Beşeriyet der demez anlıyorsunuz ki Dünya’nın Durumu’ndan bahsediyor. Öyleyse Vaziyet-i Ümmet’in tercümesi çok kolay...

Eh, Vaziyet-i Memleket de, herhalde “n’olacak bu memleketin hali”ne tekabül ediyordur sanırım. Cevabı daha kolay. Dün Sultanahmet manzaralarını gördünüz.

HÜRRİYET

BiZ 3 KiŞiYiZ;

Standart 9 yıl geçmiş

İçime hâlâ şunu sindiremiyorum:

- Fay Hattı’nın tam üzerine nasıl olmuş da sanayi kurmuşuz biz?..
    Nasıl olmuş da iller ve ilçeler kondurmuşuz?
    Nüfusun 20 milyonu orada yaşıyor.
    Buna nasıl izin vermişiz?
    Türkiye’de hiç bilim adamı yok muymuş? Hükümetleri kimse uyarmamış mı?
    Peki, Asker de mi fay’dan habersizmiş?Gölcük’te ne işi varmış?
    Fay Hattı’nı, ancak 1999 Marmara Depremi’yle mi farketmişiz?
    Bir türlü anlayamıyorum. Tuzladaki kum torbalarından bunun ne farkı var? Çerkezköy’e teşvik veren kafa, coğrafyaya hiç bakmamış mı?
    Herhalde hiç bakmamış.
    Eğer biraz baksaydı, 27 Mayıs Mahkemelerini bile Yassıada’ya kurmazdı.
    Demek ki deprem, bizde tabii ölüm’ler sınıfına giriyor.
    Tıpkı trafik kazaları gibi... Kaza kurşunları gibi...
    Terör gibi, mayın patlamaları gibi... Hattâ namus cinayetleri gibi.
    Tabii ölüm.
    Yâni eceliyle.
    Marmara Depremi vurdu geçti. 20 bin’e yakın ölü ve yaralı.
    Şimdi İstanbul Depremi’ni bekliyoruz.
    Valilik ve Belediye, fevkalâde tedbirler aldıysa bile doğal âfet’le başa çıkılır mı?
    İstanbul, ağzınızla kuş tutsanız, hiçbir tedbir paketi’ne sığmaz artık.
    Bu acayip yapılanma, bu pervasız şehircilik, 60 yıllık hükümetlerin ve belediyelerin marifetidir.
    Oy avcılığı bizi buralara getirdi işte.
    Nerede o İstanbul?
    Vapurla gelirken göründü uzaktan dediğimiz o İstanbul şehri nerede?
    Marmara Depremi’nin 9’uncu yıldönümünde tatsız bir yazı oldu bu.
    Ama ne yapayım?
    Genç Türkiye’nin 85 yıllık kazanımlarını 85 saniyede kaybetmeyi göze almak, nasıl bir çılgınlıktır düşünün.
    Hattâ... can güvenliğimizi sağlamakla yükümlü nice Devlet Adamları’nın, tam fay hattı üzerinde kendilerine ev aldıklarını söyleyeyim de gerisini siz anlayın.

M.Akif Ersoy

Standart Seyir Defteri

Yeni bir parti kuruluyor.

Sosyal Demokrat bir parti.
    Bu ne demektir?
    -CHP’ye rakip.
    Yâni iktidara değil de ana muhalefete rakip.
    Ağzıyla kuş tutsa, CHP’yi sıfır’a indiremeyeceğine göre aynı pazara hitap edecekler ve oyları iyice kuşa çevirecekler.
    Ortanın Solu’nda durum böyle.
    Peki, Ortanın Sağ’ı?
    Orada da yeni bir parti hazırlığı var.?Demirel-Özal çizgisini çağrışım ettirecek bir parti.
    Bu ne demektir?
    -DP’ye ve ANAP’a rakip.
    Yâni iktidara değil de parlamentodışı muhalefete rakip.
    Ağzıyla kuş tutsa, DP’yi ve ANAP’ı sıfırlayamayacağına göre aynı pazara hitap edecekler ve oyları iyice kuşa çevirecekler.
    Demek ki, Tayyip Erdoğan’ın işi daha da kolaylaşıyor.
    Çünkü:?Yeni Cem Uzan’lar türüyor. Bunların herbiri AKP’nin avantaj hânesine yazılacak.
    Bizde tek başına iktidarlar, 2 seçim zaferi’nden sonra hep tökezlemişlerdir.
    Bir hatırlayın.
    Menderes, Demirel, Özal, daima kendi içinden vurulmuştur.
    Tayyip Erdoğan ise parti dışından vitamin alıyor.
    Bu ne demektir?
    - Daha uzun ömürlü iktidar.
    “Daha”dan kastım nedir? Mesela, öbürleri 2 seçimlik ise, Erdoğan 3 seçimlik bir koridorda yürüyor.
    Bence çok şanslı bir siyasetçi.
    Hele rakipleri onu din üzerinden vurmaya çalıştıkları sürece, şansı daha da artacak.

M.Akif Ersoy

Standart Öbür taraf

Bizde “sol’dan iyi devlet adamı çıkmıyor” derler.

Bilmem ki doğru mudur?
    58 yıldır iktidara hep sağ liderler hakim olduğu için, soldaki yıldızlara belki fırsat düşmemiştir.
    Düşseydi belki onlar da eserlere imza atarlardı.
    Yazık. Bir çeşme bile nasip olmadı.
    Demokrasi Tarihi’ndeki bütün hizmetlere hep “öbür taraf” imza attı.
    Tabii... Sol’un patentinde olan dallar da var.
    Sol’dan, iyi şair çıkıyor. İyi hatip çıkıyor. Sol’dan, iyi ressam, iyi müzisyen, iyi mimar çıkıyor.
    - İyi tiyatrocu.
    - İyi sinemacı.
    Bunlar hep sol’dan çıkıyor. İyi hukukçu da çıkıyor.
    Dahası:
    İnsan hakları savunucuları, emek ve çevre takipçileri, toplum mühendisleri, hep oradan çıkıyor.
    Ama yaygın kanaat:
    - Sol’dan iyi devlet adamı çıkmıyor.
    Bilmiyorum.
    Doğru mu bu?
    İktidar şansını, pek yakalamadıkları için, onları devlet katında test etmemiz mümkün olamadı.
    Ama şurası muhakkak ki iyi siyaset de yaptılar.
    İşte Baykal... CHP gibi önemli bir parti’nin- her şeye rağmen - hâlâ lideridir.
    İşte Ecevit... Köykent’ten başka bıraktığı kavram yok ama o bir efsanedir. Karaoğlan olarak nesilden nesile yaşayacak.
    Unutmayın.
    Sol’u kuşa çevirip tam bir misyon ifa ettiği için Kemal Derviş de iyi siyasetçi sayılır. Hatta uzman.
    Halbuki biz onu devlet adamı zannetmiştik.
    Ne bilelim? Ecevit onu bize öyle takdim etmişti.

M.Akif Ersoy

Standart Çıta yükseliyor

Çeşitli partilerde, çeşitli belediyelere bir dizi aday ismi geçiyor.

Henüz onların haberi var veya yok ama biz duyuyoruz. (Belki de sondaj)
    İlhan Kesici sık sık anılıyor. Cem Kozlu, gündemden hiç düşmüyor. Başaran Ulusoy -kim düşündüyse-büyük ilgi çekiyor.
    Beri tarafta TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, daha beri tarafta Murat Yalçıntaş, Burhan Özfatura, EnisÖksüz vs...

Her yöre için yıldız isimler.

Hepsi de çetin ceviz.

Siyasetçi bir dostum Sinan Tara’ya teklif götürmeye hazırlanıyor.

- Kendini yorma
    dedim, kabul etmez.

Bir başka parti, Cem Boyner’e takmış. İlle de ikna edecek... Aynı şeyi onlara da söyledim: Kabul etmez dedim.

Cem Hakko
    ’nun gıyabında, onu ortak aday göstermek isteyen partiler de var.

Kabul eder mi?

Bence o da etmez.

Olsun.

Bu arayış, hoşuma gidiyor.

Çünkü seçimi kazanacak bir aday’dan ziyade iyi bir başkan aranıyor. Demek ki vitrin yerine hizmet ön plana çıkıyor.

Hele şükür.

Partilerin aklı başına geliyor.

İktidar yolunun belediyelerden geçtiği -yahut- iktidarın belediyelerle perçinlendiği yavaş yavaş anlaşılıyor.

Yâni Ahmet İsvan kafası ve Nurettin Sözen ekolü bitmiş, Dalan Modeli’nin kıymeti anlaşılmıştır.

Artık referans lâzım.

Yukarıda saydığım isimlerin hepsi referans sahibi. Bir o kadar isim daha var ama sığdıramadım.

Olsun.

Güzel bir arayış bu.

Onlar kabul etsin veya etmesin, yerel yönetimlerin ufku ve itibar çıtası yükseliyor. Utanç abidesi şu Park Otel’e bakarsanız ne dediğimi daha iyi anlarsınız.

M.Akif Ersoy

Konu Bilgisi

Uye Bu Konuya Bakiyor

Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)