Çalışan annenin kreş kabusu son bulsun
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreterliği'nin yapmış olduğu Kreş Anketinin sonuçlarını açıkladı. Çocuk bakım sorunlarını araştırmak üzere 28 ilde 920 eğitim ve bilim emekçisi ebeveyne uygulanan anket sonuçlarına göre Türkiye'de çalışan ebeveynlerin çocuk bakım yükümlülüklerini yerine getirmelerini kolaylaştıracak düzenlemeler çok sınırlı. Eğitim-Sen Genel Merkezinde yapılan açıklamada konuşan Genel Başkan Kılıç sözlerine, açıklamayı araştırmayı da yürüten Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Gülçin İsbert'in yapmasını planladıklarını, fakat tutukluluğu nedeniyle aralarında bulunamadığını belirterek başladı. Kılıç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "İş yerinde emzirme odaları ve kreş açma yükümlülüğü belirli sayıda kadın çalışanın bulunması koşuluna bağlanmıştır. Bu koşul kaldırılmalı, küçük çocuklu ebeveynlerin olduğu tüm işyerlerine kreş açılmalıdır." Ankete katılanların yüzde 51.6'sının kadın, yüzde 48.4'ünün de erkek olduğunu söyleyen Kılıç, katılımcıların yüzde 88.89'unun kreş çağında bir çocuğu, yüzde 10.91'inin de iki çocuğu bulunduğunu belirtti. Maliyetler açısından bakıldığında ücretli bakıcıya ödenen tutarın 210 ile 500 TL arasında yoğunlaştığını vurgulayan Kılıç, açıklamasında şu görüşlere de yer verdi: "Kamuya bağlı kreşlere ödenen ücret de yüksek olmakla birlikte kreşlere göre aile bütçesi için daha düşük bir maliyete sahip olduğu görülmektedir. Verilen yanıtlara göre ebeveynler, birinci sırada sorun olarak çocuğun yeterli eğitim alamaması, güven, beslenme ve uyku bozukluğu, sağlık problemleri, yaşıtlarıyla birlikte vakit geçirememesi, sosyalleşememesi seçeneklerini işaretlemişlerdir. Çocuk bakımının toplumsal bir sorumluluk olarak ele alınması, çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde büyütülmeleri talebimizdir." Anket sonucu ortaya çıkan sorunlardan bazıları ise şöyle: "Eğitim ve bilim emekçileri kreş çağındaki çocuklarının bakımı için ücretsiz kreş olanağından yoksundur. Kreş ücretleri aile bütçesini ciddi anlamda zorlamaktadır. Kamu hizmetlerinin görülmesi temelinde kreşlerin sayısı yetersizdir ve arttırılmalıdır. İşyerinde çocuk bakım ünitelerinin açılması için belirli sayıda çalışan kadın koşulu kaldırılarak küçük çocuklu ebeveynlerin olduğu tüm işyerlerinde kreş açılmalıdır. Mevcut ücretli kreşler, ebeveynler tarafından çocuğun eğitimi, sağlığı ve güvenliği açısından yeterli görülmemekte ve kaygı uyandırmaktadır."
Allah`ım Her dem Sen'i anmayı,Sen'i anlayıp anlatmayı,Sen'i sevip sevdirmeyi nasip et bizlere.
YA İLAHİ ! SENDEN KIYAMETE KADAR BÜTÜN ESMA-İ HÜSNAN İLE ,
DUA EDEN BİR DİLİMİN OLMASINI İSTİYORUM !!!
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks