Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin mevcut anayasayla Avrupa Birliği'ne girmesinin hayal olduğunu söyledi.

Bağış, "Türkiye bugün askeri bir darbeden sonra yapılmış anayasa ile yürütüldüğünü biliyoruz. 80 darbesi sonrası yapılan askeri anayasa ile asgari bir demokrasi olur. Bu anayasayla Türkiye Cumhuriyeti'nin bir AB ülkesi olması hayal." dedi.

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı'ndaki Siyaset Akademisi'nde konuşan Egemen Bağış, Türkiye'nin merhum Menderes Haberleri'>Adnan Menderes'in 1959'da başlattığı AB sürecini hâlâ sürdürdüğünü dile getirdi.

Türkiye'nin 50 yıllık sürecinden 45 yılında müzakere süreci bile alamadığını belirten Bağış, son 5 yıl içinde artık aday ülke olmanın yanı sıra, müzakerelerine başlamış ve kararlıkla ilerleyen bir ülke olduğunu vurguladı.

Bağış, "Diğerlerinin 45 yılda yapamadığını biz 2 yılda yaptık. Ne yaptık onlara müzakerelere başlatmaya mecbur bıraktık. Reformlar yaptık. 2002 - 2004 yılları arasında yaptığımız reformlar sayesinde AB Türkiye'yi artık daha fazla oyalayamayacağını anladı." diye konuştu.

AB'nin 27 ülkesine bakıldığında, adaylık sürecinde hepsinin demokrasilerinin güçlendiğinin görüldüğünü anlatan Bağış, bunların arasında insan hakları ve özgürlüklerin öne çıktığını kaydetti.

BAYKAL DİYARBAKIR'A SIK SIK GELİRSE TÜRKİYE GERÇEKLERİNİ ANLAR

Bu çerçevede muhalefetle işbirliğine hazır olduklarını her vesileyle dile getirdiklerini anlatan Bağış, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a Diyarbakır'dan seslenmek istediğini söyledi.

Bağış, "Gerçi bilmiyorum en son ne zaman gelmişti buraya. Ama burası da onun vatan toprağı keşke daha sık gelip gitse. Buraları ziyaret etse. Biraz Türkiye'nin gerçeklerini anlasa. Bu Anayasa değişikliğini gelin beraber yapalım diyoruz. Hep beraber oturalım demokrasi için yapalım." ifadelerini kullandı.

Görev başladıktan sonra başbakanın talimatıyla gerek Bahçeli, Türk ve Baykal ile görüşmeler yaptığını ve hepsinden AB konusunda destek sözü aldığını kaydeden Bağış, şöyle devam etti: "AB konusunda gerçekte samimiysek anayasa değişikliği konusunda destek vermemiz lazım. Anayasa değişikliğinin yanı sıra yargı reformu üzerine çalışmamız lazım."

BAĞIŞ'A NEDEN TÜRKİYE'DE ÜST DÜZEY KÜRT ASILLI GENERAL YOK SORUSU

Bağış konuşmasının ardından partililerin sorularını kabul etti. Bir partilinin Türkiye'de ayrımcılık yapıldığını ve neden Türkiye'de bir üst düzel Kürt asıllı generalin olmadığını sorması üzerine Bağış, "Üst düzey yönetici hangi kurumda var hangi kurumda yok bilmiyorum ama bir çok yerde bir çok doğulu insanın bu ülkenin kalkınmasına çok önemli katkıda bulunduğunu biliyorum. Çok çalışkan olduklarını biliyorum. Ayrımcılığın Türkiye'de kalmayacağını ümit ediyorum. Böyle düşünenler varsa AB sürecinde böyle düşünmeyeceklerine inanıyorum." cevabını verdi.

AB sürecinde Güneydoğu'daki koruculun kalkıp kalkmayacağı sorusuna ise Bağış, "İnşallah AB sürecinde kardeşi kardeşin katlettiği dönem bitecek. Terör belasından da onun getirdiği sıkıntılardan da hep birlikte kurtulacağız. Üye ülkelere baktığımızda benzer sorunları atlattığını görüyoruz." şeklinde cevap verdi.

(CİHAN)