YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü'nün açılması yönündeki açıklamaları, Üniversitelerarası Kurulu (ÜAK)'u ikiye böldü.

Kurul, Başkan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Röktörü Hasan Ceylan başkanlığında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde toplandı. Toplantıda Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Mete Öztürk, üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı açılması konusunun kurul gündeminde açılması için teklif getirdi. Gündeme alınıp alınmaması konusunda kurul üyeleri farklı görüşler ortaya sundu. Yaşanan tartışmaların ardından konunun gündeme alınmasına karar verildi.

Öğlen arasında gazetecilerin sorularını cevaplayan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "Henüz YÖK'ün gündeminde böyle bir konu yok. Gündemde olmayan bir konuyu Üniversiteler Arası Kurulu'nun tartışmasını abestle iştikal olarak buluyorum. ÜAK, kanunda belirtilen kendi gündemiyle ilgili konularda bilgi vermeli. Zaman zaman Türkiye'deki kurumlar birbirinin işlerine karışıyor. Üstlerine vazife olmayan konularla ilgilenmişlerdir. Siyaset kurumu üniversitelere karışmıştır. Üniversiteler, siyaset kurumunun ve diğer kurumların işlerine soyunmuştur. Akademisyen olarak ÜAK'ın üniversitelerin sorunlarıyla ilgilenen asli görevlerine yerine getiren bir kurum olarak görev yapmasından yanayım. Üniversitelerin gündeminde olmayan bir konuyu tartışmasının faydası olacağını düşünmüyorum." dedi. (CİHAN)

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri'nin açılmasının hukuken doğru ve mümkün olmayacağını söyledi.

Rektör Osman Öztürk, üniversitelerarası kurul toplantısı öncesinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'nın 'üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyat Bölümleri açılabilir.' açıklamasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Bu bölümlerin açılmasının ÜAK'ta tartışılmadan, ÜAK'ın görüşü alınmadan yapılmasının doğru olmayacağını belirten Öztürk, "Gerek usül ve hukuksal açıdan, gerekse anayasamızın 2547 sayılı ilgili hükümleri ışığında bunun gerçekleştirilmesinin hukuken doğru ve mümkün olmayacağını düşünüyorum." dedi.

Bu görüşlerini diğer üniversite rektörlerine ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'na yazılı olarak bildirdiğini kaydeden Öztürk, bugünkü üniversitelerarası kurul toplantısında konuyu gündeme getireceğini ifade etti.Üniversitelerde Kürt Dili Bölümü Açılması için Önemli Adım