Bugün ortak bir açıklama yapan İçişleri, Çevre ve Sağlık Bakanları içme suyunun kalitesinden belediyelerin sorumlu olduğunu açıkladı. 3 Bakan, halka temiz ve kalitesi su temin edemeyen belediyeleri ağır yaptırımların beklediğini söyledi.
Kalitesiz içme suyu nedeniyle toplu ishal vakalarının artması üzerine 3 bakanlık harekete geçti. Bugün gazetecilerin karşısına çıkan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, içme suyuyla ilgili belediyeleri uyardı.
Halkın sağlıklı içme suyu hakkını sağlamakta belediyelerin sorumlu ve yükümlü olduğunun altını çizen İçişleri Bakanı Atalay, “Gelirler bahane olamaz, belediye gelirlerini iktidara geldiğimizden beri arttırdık, yaz aylarında da kesinti yapmıyoruz gelirlerinden, gerekli yatırımları yapsınlar” dedi.
Belediyelerin üzerindeki denetim ve yaptırımları artıracaklarını vurgulayan Beşir Atalay, şöyle konuştu:
“Yaptırım geleceğini açıkça söylüyoruz. Elimize devamlı raporlar geliyor, çok yakından takip ediyoruz. Vali ve kaymakamlarımızın denetim ve koordinasyon sağlama konusunda görevleri bulunmaktadır, bu görevlerini de onlara hatırlatıyoruz. Kimsenin halk sağlığı ile oynama ve içme suyu konusunu hafife alma hakkı yoktur. Yaptırımlar konusunda hiç taviz vermeyeceğiz. Kim sorumluysa yaptrımlarımızı mutlaka uygulayacağız. Belediyeler özellikle yaz aylarında depoların içme suyunun temizliği ve klorlanmasına çok özen göstermeliler. Suyun tasarruflu kullanılması ve su kaynaklarının korunması konusunda çok dikkat etmeliler. Köylerde otomatik klorlama makineleri takılmalı. Valilerin ve kaymakamların düzenli olarak bunları kontrol etmeleri ve verileri göndermeleri gerekmektedir. Buradan bir kez daha hatırlatmış olayım.”
EROĞLU: SU VAR, YATIRIM EKSIK
2023-2040 yılları için su eylem planı hazırladıklarını hatırlatan Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ise, içme ve kullanma suyu konusunda Türkiye’nin bir sıkıntısı olmadığını, geçmiş yıllardan kalan yatırım eksikliği bulunduğunu söyledi. Son 5 yılda çok önemli miktarda su getirdiklerini dile getiren Eroğlu, “Ama tesislerin işletilmesi tamamen belediyelere aittir. Belediyelerin bu konuya çok önem vermesi gerekir, bu konuya çok önem göstermeliler, her hizmetlerinden çok önde gelmektedir” diye konuştu.
Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Depoların temizliğinin yapılmadığını görmek beni çok üzmektedir oysa bunların rutin olarak temizlenmesi ve temizliğinin kontrol edilmesi gerekir. Kayıplar da bazı yerlerde yüzde 50-60’lara varmaktadır. Belediyelerimizin şebeke yenileme işlemine büyük önem vermesi gerekir, ben İSKİ genel müdürüyken İstanbul’un şebekesinin çok büyük bölümünü yenilemiştim. Vatandaşların da tabi dikkat etmesi gereken konular var, mesela depo yaptırıyorlar ama temizliğine dikkat etmiyorlar. Bazen o depolarda kedi köpek ölülerinin bulunduğu bile oluyor. Bbütün belediyelere siyasi parti gözetmeden destek vereceğiz, biz eğitim vermemize rağmen bazı belediyeler eğitime adam bile göndermedi.”
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da belediyelerin sağlık alanında işbirliğine açık davranmadıklarını söyledi. Akdağ, işbirliği olmadığı için önleme yerine sonuçlarla uğraştıklarını ve belediyelere önemli görevler düştüğünü belirtti.
ntvmsnbc
Kimse bir şeyler ima etmesin, Kininiz Varsa Suratıma Kusun, Kusamıyorsanız Susun
![]()
Bacımın Örtüsü Batmakta Rezilin Gözüne; Acırım Tükürüğe Billahi Tükürsem Yüzüne!..
M.Akif Ersoy
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks