Kırmızı Harika Konuya Deyinmişsin saolasın
Colanın sırrı (Cochineal) :( Türkiye'de hatta, dünyada ilk kez *15 Eylül 2006* günü Coca-Cola'ya karşı,içeriğini açıklaması için Antalya Tüketici Mahkemesinde dava açıldı...
Açılan davada, merkezi Atlanta'da olan ve *1886* yılında Eczacı Dr. John S.Pemberton tarafından faaliyete geçen Coca-Cola, 120 yıllık geçmişi ile *"dünyanın hiçbir yerinde hiç kimseye açıklamam"* dediği sırını açıklayacak mıydı? 19 Mart 2007 tarihinde açılan davanın 3. duruşması yapıldı.
Sıkı durun şimdi. Bu *"dünyanın hiçbir yerinde hiç kimseye açıklamam"* denilen gizli sır açıklandı ama Türkiye'deki ve dünyadaki çoğu basın-yayın organları çok fazla ciddiye almadı."O büyük bir kuruluş, uğraşılmaz" anlayışı, davanın nedenlerini mercek altına alınmasına engel oldu.Ne de olsa Coca-Cola'nın büyük oranda reklam bütçesi vardı.
İstedikleri her türden *değerler* ile oyun oynayacaklar. Ayıbı kendileri yapacak, fakat siz yalnızca tüketici olacaksınız. Sesinizi çıkartmayacaksınız. Soru sormayacaksınız.
İşte Coca-Cola’nın gizli sırrı.
Coca-Cola özütü diye gizli tutulan formül aslında bir böcek çeşidinin (Cochineal) ezilmesi ile elde edilen sıvıdır.
![]()
Cochineal; Kanarya adalarında ve Meksikada yaşayan bir böcektir. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilmektedir..
![]()
![]()
Kaktüs bitkisine kene gibi yapışarak hayatını sürdürür..
Bir Cochineal böceği tarlası...
Bu böcekler ve larvaları, Meksikalı köylüler tarafından toplanır..... Ezilmiş bir Cochineal böceği ve suyu çıkarılmış bir sürü böcek. Bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarından çıkartılan bir boya pigmentine Karmindenir.
![]()
Pazarlama aşamasındaki cochineal..
Köylüler kendi ihtiyaçları için Azteklerden kalma klasik yöntemlerle böceğin özütünden dünyanın en güzel renklerinden biri olan “carmine”i üretirler..
Aztekler ve Latinler, böcekten elde edilen bu boyayı, ip boyamada kullandılar. İşte bütün kolaların özütü bu. Markası önemli mi?
Önce Hindistan Yüksek Mahkemesi, Cola'nın sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklanması yönünde bir adım attı. Arkasından Letonya'da ilköğretim okullarında Coca-Cola ve Pepsi yasaklandı. İngiltere ve Ukrania'da bazı okullarda yasaklandı. Ülkemizde de özel olarak İstanbul Gösteri Sanatları Merkezinde de yasaklandı.
Susadıkça aç bir cola...İster coca cola ister pepsi cola..
Konu Fidem tarafından (05.03.08 Saat 16:14 ) değiştirilmiştir.
Paylasımın için tşkler ama kola bende bagımlılık yapmışyine içicem
Bitanecik MeLeGiM...
Mevsimler değişip zaman dursadaGüneş tersten doğsada
Ufacık karınca fili devirsede
Ateşle yangın sönsede
Bu kalp durdukça yerinde, bu sevda sürecek ta ki ben ...
@K!N{BoŞ}
igrenc iyiki icmiyorum yillardir ama son bir yildir cola turka iciyorum arada ondada vardir demi![]()
♫ ♥ ♪ sadece müzik...
![]()
HaHaHaHaHaHa GuLCe iç gitsin ne olcak yaf bu zamana kadar içtinde ne oldu yane
Bitanecik MeLeGiM...
Mevsimler değişip zaman dursadaGüneş tersten doğsada
Ufacık karınca fili devirsede
Ateşle yangın sönsede
Bu kalp durdukça yerinde, bu sevda sürecek ta ki ben ...
@K!N{BoŞ}
hymmm içsen bi dert içmesen bi dert allahtan fazla tüketmiyorum olursa da olmazsada bişe değişmiyor benim için ama AKIN senin için üzüldüm![]()
KraLLaRa CeVaP VeRiYoRuM SoYTaRıLaRa DeĞiL !!!
iyggg igrenc bisey Allahtan cola icmiyorum.asitli iceceklerin hic birini tuketmiyorum.icenler dusunsunler heleki boyle durumda icenlerede akil erdirilmez..
Ne mideymis ki bile bile cola,yi tuketmeye devam ediliyor.
bır ara bende ıcmıyordum... nasıl bır ılletse bagımlılık yapmıstı ama artık midem kaldırmaz.. ;((
![]()
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks