![]()
Türkiye, çocuklar için çığır açacak yeni bir programla tanışıyor. İşte Okyanus Koleji'nin uygulamaya koyduğu ABD yapımı Fastrackids sistemi ve bir başarı hikayesi...
Gökhan Şahin / TIMETURK
Türkiye, ABD’de hazırlanan ve çocukların her alanda gelişmelerini hedefleyen yeni bir programla tanışıyor. Okyanus Koleji tarafından lisansı alınarak Türkiye’ye getirilen ve kendi okullarında uygulamasına başlanan Fastrackids sistemiyle, 3-7 yaş arasındaki çocukların zihin ve kişiliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Eğitim alanında dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden ve her yeniliği okullarında uygulayan Okyanus Kolejleri Genel Müdürü Nazım Boduroğlu ile Fastrackids sistemi ve Okyanus kolejlerinin başarısının ardındaki sırları konuştuk…
- Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
- 1960, Ankara doğumluyum. Aslen Afyonluyum. 1985 yılında Ankara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, coğrafya mezunuyum. 17 yıl devlet okullarında görev yaptım. Dershanelerde öğretmenlik ve müdürlük yaptım. 2005 yılından beri de bu kurumun genel müdürüyüm.
DERSHANECİLİK TECRÜBEMİZİ ÖZEL OKULCULUĞA TAŞIDIK
- Okyanus kolejlerinin eğitim sektöründe büyük ilerlemeler kat ettiğini görüyoruz. Bu başarı nereden geliyor?
- Okyanus Eğitim Kurumları 2004-2005 öğretim yılında hizmete açıldı. Bu bina ise 11 ayda yapıldı. Özel okullarda şu anda hakim olan eğitim ve öğretim anlayışından farklı bir uygulama oluşturmak amacıyla, dershanecilikteki tecrübemizi, özel okulculuğa taşıdık.
- Okulu gezerken bizim de dikkatimizi çekti. Okuldan çok bir dershane havası hakim okula…
- Evet, biz dershanede öğrencinin kendini rahat ve mutlu hissettiği ortamı okullara taşımaya çalıştık. Ancak okul ciddiyetinden de asla ödün vermedik.
“EĞİTİM VE YAŞAM MERKEZİ”
- Okyanus Kolejleri gözlemlediğimiz kadarıyla hızlı bir şekilde büyüyor…
- Başlangıçta 400 öğrencimiz vardı. Şu anda 2 bin 600 civarında öğrencimiz var. 2005 yılında bir anaokulu açtık. Daha sonra 2006 yılında Beylikdüzü’nde diğer kolejimizi açtık. 2007 yılında da Güneşli’de yeni bir okul açtık. Şu an mevcut okullarımızın toplam çalışanı 500 civarında. Öğrenci mevcudu da 2 bin 600 civarında. Bir öğretmene 8 öğrenci düşüyor. Sınıf ortalamalarımız 18-19 civarında. Biz öğrencilerimize ders vererek onların yoğunluğunu artırmak yerine, etkinliklerde görevlendirip öğrencinin bir şekilde kendini mutlu hissetmesini sağlamaya çalışıyoruz.
- Öğrencilerinize eğitimin yanında başka ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
- Okyanus eğitim kurumlarının sloganı ‘Eğitim ve yaşam merkezi’. Kurumlarımız hem eğitim anlamında destek veriyor, Hem de yaşam merkezi standartlarına sahip. Spor tesisleri, atölyeler, laboratuarlar ile hem öğrencilere hizmet veriyor, hem de çevre okul öğrencilerine, öğretmenlerine ve aynı zamanda velilerimize de hizmet veriyor.
Okullarımızda akşamları özellikle hafta sonlarında velilerin spor ve sanatla ilgili hobilerini gerçekleştirebilecekleri programlar ve mekanlar ayarlıyoruz. Örneğin spor tesislerimizde, yüzme havuzlarımızda, spor salonlarımızda, velilerimiz bu tesisleri kiralayabiliyor. Örneğin fitness centerimiz var. Belirli periyotlarda gelip bu alanlardan faydalanıyorlar.
AİLELERİ DE OKULUN KAPSAMA ALANINDA
- Yani evdeki öğrenci-veli bütünlüğünü okulda da devam ettiriyorsunuz…
- Evet. Bunun dışında müzik sanat gibi konularda da hafta sonları hobi kursları düzenliyoruz. Anneler, babalar hafta sonları bu kurslara katılarak bir şekilde o hobilerini burada uygulama şansı buluyorlar. Bu şekilde aileyi okula daha çok bağlamış oluyoruz. Aile ile ilgili sıkı ilişkilerimiz, öğrenci üzerindeki kontrolümüzü de artırabiliyor. Böylece çocuklar okula daha fazla sahip çıkıyorlar. Daha disiplinli oluyorlar.
- Veliler kamera sistemiyle öğrencileri takip de edebiliyorlar galiba…
- Gündüz saatlerinde genelde çalışan aileler çocuklarını görmek istiyorlar. Biz de buna istinaden anaokullarımızda sınıfta, spor salonu ve oyun salonu gibi mekanlara kameralar yerleştirdik. Veliler, online olarak çalıştıkları yerden çocuklarını görebiliyorlar. Çocuklarının durumuna göre telefon edip bilgi alıyorlar. Bu şekilde aile huzur içinde hissedebiliyor kendini. Çocuğunun emin ellerde olduğunu biliyor.
- Okyanus Kolejlerinin eğitim anlayışı nasıl?
- Eğitime farklı bakış açılarımız var. Bizim kurumumuz içinde Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezimiz var. BARGEM, ilköğretim 7.sınıftan itibaren 12. sınıfa kadar her seviyede çocuklarda araştırma ve geliştirme ruhunu arttırıyor. Yaratıcılık ruhunu bir şekilde yönlendiriyor. 2. sınıftan itibaren ARGE dersleri var. Çocuklara bir problem çözmeleri konusunda fikir üretmeleri, problem çözme teknikleri konusunda bilgi edinmelerini sağlıyoruz. Kendi seviyelerine uygun olarak.
- Okyanus koleji öğrencilerinin, Türkiye geneliyle kıyaslandığında başarı durumu nasıl?
- Öğrencilerimiz aldıkları eğitim sayesinde sınavlarda büyük başarılar kazanmıştır. OKS Türkiye 8. ve 19’uncusu, 2006 ÖSS özel okullar Türkiye 8’incisi ve İstanbul 2’incisi, askeri liseler Türkiye birincisi okulumuzdan çıkmıştır. Mesela SSM resim yarışmasında ilk elli içindeyiz. MEB ve TUBİTAK proje yarışmalarında derecelerimiz var. MEB resim yarışmasında Türkiye ikinciliğimiz var.
- Okullar kapandığında öğrencilerle ilişkiniz sürüyor mu?
- Tabii ki. Yaz spor okullarımız var. Bu okullarda spor, eğitim ve sanat etkinliklerimiz oluyor.
- Hangi alanlarda mesela…
- Sporda yüzme, futbol, basketbol, masa tenisi, doğa sporları, bisiklet, dart, dans ve jimnastik gibi alanlarda eğitim veriyoruz. Ayrıca bilgisayar, satranç, resim, seramik, heykel ve ebru kurslarımız oluyor.
FASTRACKİDS…EĞİTİMDE YENİ BİR ANLAYIŞ
- Sizin Fastrackids diye adlandırılan bir programınız var. Bu programın içeriği nedir? Neleri kapsıyor?
- Fastrackids, 3-7 yaş arası çocuklar için zihin ve kişilik geliştirici bir program. Bu program 2 yıl sürüyor. Çocukların bilgilerini artırmayı ve onları düşünmeye yönlendirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda topluluk karşısında konuşma, iletişim ve liderlik becerilerini geliştiriyor. Bu program Amerika merkezli bir program. Biz bunun lisansını aldık. Bu programların Türkiye genelindeki lisans satış hakkı da bizde. Bununla alakalı bir ekip kurduk ve yaklaşık 80 okulla irtibat halindeyiz.
- Bu programın hedefi nedir?
- Bu programın çocukları okula ve hayata hazırlamak, üretken düşünme ve problem çözebilme yeteneğini geliştirme, iletişim ve konuşma yeteneği kazandırma, bilgiye ulaşabilmeyi sağlayıp, bilgi paylaşmayı öğretme, liderlik ve kişisel gelişim özellikleri kazandırma ve hayat boyu süren öğrenme sevgisi aşılama gibi hedefleri bulunuyor.
Ekonomi, biyoloji, teknoloji, yaşam dersleri, matematik, doğa bilimleri, yaratıcılık, yeryüzü bilimleri, astronomi, edebiyat, güzel konuşma, drama ve sanat gibi başlıklar altında da alanları bulunuyor.
- Bu programdan diğer okullarda faydalanabilecek mi?
Fastrackids programının Türkiye genelindeki lisans satış hakkını da aldık ve bununla alakalı olarak kurduğumuz ekip çalışmalarına başladı. İlk etepta 80 civarı anaokulu tespit edildi
DEVLET EĞİTİMİ BELEDİYELERE DEVRETSİN
- Özel okulların devletten en başlıca isteği nedir?
- Devlet eğitime daha fazla destek vermeli. Benim düşüncem, eğitim konusu belediyelere devredilmeli. Katı merkeziyetçilikten vazgeçilmelidir. Çünkü devlet merkezi sistemle sorunları çözemiyor. Belediyelere devredilmesi halinde sorunlar daha çabuk çözülür ve eğitime kalite gelir. Mesela eğitimin belediyelere devredilmesi halinde, eğitim masrafları da daha kolay sağlanır, devlete yük olmaktan çıkar.
- Bu nasıl olacak?
- Ailelerden elektrik ve su parası gibi belli bir miktarda eğitim parası alınarak finansman da sağlanabilir. Böylece devlet artı bir yükten kurtulmuş olur.
- Okyanus kolejleri yakın dönemde daha da büyüyecek mi?
- Evet yakın bir zamanda, muhtemelen 2009-2010 öğretim döneminde Kemerburgaz şubemizi açacağız. Bu şubemiz de diğer okullarımız gibi teknoloji donanımlı olacak ve yeşil bir alan içinde olacak.
- Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.
- Ben teşekkür ederim.
BiZ 3 KiŞiYiZ;
KeYFiM, BeN ve KaHYaSi...
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks