Sayfa 3 Toplam 18 Sayfadan BirinciBirinci 1234513 ... SonuncuSonuncu
21 den 30´e kadar. Toplam 176 Sayfa bulundu

Konu: Dünyada Türbanlı oLmak ?

asi-genc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Evet arkadaşlar bizim bu sorun dediğimiz şey sadece gülünüp geçilecek bi konu ki başımızda bu kadar sorun varken bu sorunun tek kaynağı bu sorunun tek büyümesinin sebebi '' MEDYA '' dır arkadaşlar sonuçta bu kadar gündemde tutan bu kadar bizim kafamıza yerleştiren MEDYA'dır. Arkadaşlar yani bu kadar basit bişey için neden büyük bi sorunmuş gibi düşünüyorsunuz bilmem yani sizin arkadaşınız türban taksa eskisi gibi sevmeyecekmisiniz. Sonuçta eğer siz birine değer veriyorsanız onun insanlığı için değer vermeniz gerekir çünkü hz. peygamber efendimiz ''insana insan olduğu için değer vermelisiniz'' diye buyurur.

Ama sonuçta özgür diye adlandırdığımız ülkemizde laiklik die bi kavram var bunuda
    Mustafa Kemal ATATÜRK getirmiştir. Yani resmi yerlerde baş örtüsü ile girilmez diye bunun sebebide herkezin bildiği gibi ve yukarıda bahsettiğim gibi laikliktir ( yani din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması) dır. Evet bunu ATATÜRK getirmiş olabilir bizde atamızın izinde olabiliriz ama baştakiler biz deiliz sonuçta

arkadaşlar başımızda o kadar çok sorun varki inan düşününce bu türban olayı sizin için çok basit gelecektir. misal olarak Türkiye üzerinde oynan oyunlar ve Metropollere kadar uzanan TERÖR olayları gibi

neyse arkadaşlar yeterince kafanızı ütüledim sanırım ve ICEMAN paşa sende benim düşündüğüm gibi düşünürsün inş.

paylaşımın için tşkrlr. . .

asi-genc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Alıntı UGURLU´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
    Biraz kendinizi geriye çekip öyle bakın olaya. Ben bu tartışmaların hepsini bir kenara bıraktım.
    Alıntı UGURLU´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

Başbakan ispanyada bende TV karşısındayım. Yabancı basın mensupları Başbakana soru soruyorlar. Hristiyan bir ülkenin ünlü gazetecisi başbakana soruyor
    - Çoğunluğu müslüman olan ülkenizde baş örtülü öğrencilerin üniversitelere girme yasağını kaldırmayı düşünüyormusunuz ?
    Başbakanın verdiği cevabı bilen biliyor. Bilmeyen bulur.

Ben burda şunu düşündüm. O an o koltukta ben olsam hangi duygular içinde olurdum acaba. %99 müslüman bir ülkenin başbakanıyım. Hristiyan bir gazeteci ve onun ülkesinde bu yasak yok. Bana sorduğu soruya bak. Başbakanın yerinde kendimi düşündüm ve içim burkuldu. Ezildim...

Sevgili UGURLU eğer türbanı istemeseydim demesini istediğim laf şu olurdu'' bizim ülkemizde laiklik die bi kavram var bu kavramıda ülkemize Mustafa Kemal ATATÜRK getirdi. Biz de onun izinde gittiğimiz için resmi yerlere türban ile girmiyoruz '' demesini beklerdim ( ki ne dediğini bilmiyorum )

Ve eğer türbanı isteseydi ki istiyor şu sözleri sarf etmesini isterdim '' ben müslüman bi devlet adamıyım benim ülkemde müslüman bir ilke ve özgür bir ülke halkım benden türbanı resmi dairelerde de olmasını istedi bende yaptım sonuçta ben bu koltuğa bu sebeble yani halkımın istediğini yapmakla üzere oturtuldum. ( buna kimse inanmasada sonuçta alta kalmayacak bi laf olurdu bence ikiside ) bilmem anlata bildim mi eğer ben seni yanlış anladıysam beni düşüncelerinle bilgilendirirsen sevinirim UGURLU

düşüncen ve söylediğin bu sözler için tşkrlr UGURLU. . .

Oguz_Ata - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Türban kadınlara vurulan zincirdir.Türban erkek egomanyasının sembolüdür.

Türban Türk Milletinin araplaştırma zihniyetidir.

Baş örtüye evet Türbana hayır.
    TÜRKÇÜ

Yok sayıp sen de bu ruhsuz sürüyü
    Kılavuz yap ebedi Gök Börü’yü.
    Çıkarıp Ergenekon’dan ulusu
    Türk’ü kılsın yine dünya ulusu

meLek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Blog Entries
    3

Alıntı Oguz_Ata´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
    Türban kadınlara vurulan zincirdir.Türban erkek egomanyasının sembolüdür.

Türban Türk Milletinin araplaştırma zihniyetidir.

Baş örtüye evet Türbana hayır.

Nihal Atsiz ci oldugun kesin ortada Bense oysa Turkcu'leri, Nihal Atsiz'cilari Nazi ve Bushcularla ayni kategoride goruyorum.
    Bu araplastirma zihniyeti degildir, ISLAM dinine gore gerekendir. Islam dinini ARAPLASTIRMA olarak adlandirmak ne kadar mantiklidir acaba diye dusunuyorum (sonucta bir DIN EVRENSELDIR, bir IRKA ozel degildir )
    Turk milletinden musluman olan birisi DININDEN yola cikar, bir IRKA BAGLAYIP ONLAR GIBI olmasina degil...
    Komik olanda basortu ve turban arasindaki fark acaba nedir ?
    "Ölüm, mümin için hediyedir."
    "*Zucht*"

anastasia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

HaLa Bas Örtüsü ve Türban diye BakiLiyor oLaya, Kisir bir anLayis.. LaikLikLe yönetiLen ve MüsLüman oLmayan ÜLkeLerde Türban yada Basörtüsü ( benim icin ikiside ayni ) UniversiteLerde serbest. OnLarda tehLikeye girmiyorda, Neden %99'u müsLüman ÜLkede tehLikeye giriyor ? KorkuLan sey gercekten LaikLik tehLikeye girecek diyemi ? Yoksa ufak bir kesimin menfaatLerimi ?
    BunLar cok KonusuLdu tartisiLdi ama haLa ayni daire etrafinda dönüp doLasiyor miLLet.
    Biraz Cagdas OLun, insanLarin inancLarina giyimLerine takiLip kaLdiniz....

Alıntı meLek´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

Nihal Atsiz ci oldugun kesin ortada Bense oysa Turkcu'leri, Nihal Atsiz'cilari Nazi ve Bushcularla ayni kategoride goruyorum.
    Bu araplastirma zihniyeti degildir, ISLAM dinine gore gerekendir. Islam dinini ARAPLASTIRMA olarak adlandirmak ne kadar mantiklidir acaba diye dusunuyorum (sonucta bir DIN EVRENSELDIR, bir IRKA ozel degildir )
    Turk milletinden musluman olan birisi DININDEN yola cikar, bir IRKA BAGLAYIP ONLAR GIBI olmasina degil...
    Hüseyin Nihal atsız'ı severim ama atsızcı değilim. bir ön yargıda bulunmuşsunuz.

Nihal atsız'ı bush ve hitlere(nazi) benzetmeniz ise sizin Nihal atsız'ı tanımadığınız kaynaklanır.

1. İslam'da Türban olamaz Türban fransızca bir kelimedir.[Anlamı sarık demek)

2. Kuran da Türban yoktur(İslam'ın rehberinde)

3.Kimse cıplaklığı savunmuyor atalarımız başını örtmüştür ama bu kültürle ilgilidir dinle alakası yoktur.

4. Şöyle Arabistana bak birde Türkiyede ki Türbanı savunanlara bak giyiniş tarzı aynıdır.her cemaat farklı başını bağlar. Kuran da cemaatler var mıdır ?

Cemaatlere göre başınızı örtün der mi?

Arap yaşantısını din adına bize sunup Büyük Ulu Türk halkını araplaştırmaya çalışarak din üzerinden sömürü yapıyorlar.

Hangi ayette saç göründüğü kadar cehennem de yanarsın diyor ?

Hangi ayette Türbanı şöyle bağlayacaksın böyle bağlayacaksın üstüne kara çarşaf alıcaksın der.

Yani neden arap cahiliye elbisesini bize biçilmiş diye sunuyorsunuz.

Din ''takva elbisesini'' sunar illa bir bez parçası lazımsa akılını kadınlar dan alayam erkeklerin gözüne bağlayın.

Sonuçta erkeklerde saç var ve jöle vurduklarında baya kışkırtıcı olabiliyorlar.

Onlarada sarık veya takke dimi peki hangi ayette bakıp söyleyeceksiniz?
    TÜRKÇÜ

Alıntı anastasia´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
    HaLa Bas Örtüsü ve Türban diye BakiLiyor oLaya, Kisir bir anLayis.. LaikLikLe yönetiLen ve MüsLüman oLmayan ÜLkeLerde Türban yada Basörtüsü ( benim icin ikiside ayni ) UniversiteLerde serbest. OnLarda tehLikeye girmiyorda, Neden %99'u müsLüman ÜLkede tehLikeye giriyor ? KorkuLan sey gercekten LaikLik tehLikeye girecek diyemi ? Yoksa ufak bir kesimin menfaatLerimi ?
    BunLar cok KonusuLdu tartisiLdi ama haLa ayni daire etrafinda dönüp doLasiyor miLLet.
    Biraz Cagdas OLun, insanLarin inancLarina giyimLerine takiLip kaLdiniz....
    Sayın anastasia kimse bir bezden korkmaz korkulan bezin altındaki zihniyettir din adına insanları belli bir kalıba sokup sömürülmesidir.

Çağdaşlığın sembolu elbiysele verilmez ne üretiyorsun ve sunuyorsun dünyaya onlara bakılır.

Kadınları din adına poşetleyen zihniyet kınanmalıdır.

Arap kültürünü bize din adına sunan zihniyet kınanmalıdır.

Gerçek olan budur.
    TÜRKÇÜ

Blog Entries
    3

Alıntı Oguz_Ata´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hüseyin Nihal atsız'ı severim ama atsızcı değilim. bir ön yargıda bulunmuşsunuz.

Nihal atsız'ı bush ve hitlere(nazi) benzetmeniz ise sizin Nihal atsız'ı tanımadığınız kaynaklanır.

1. İslam'da Türban olamaz Türban fransızca bir kelimedir.[Anlamı sarık demek)

2. Kuran da Türban yoktur(İslam'ın rehberinde)

3.Kimse cıplaklığı savunmuyor atalarımız başını örtmüştür ama bu kültürle ilgilidir dinle alakası yoktur.

4. Şöyle Arabistana bak birde Türkiyede ki Türbanı savunanlara bak giyiniş tarzı aynıdır.her cemaat farklı başını bağlar. Kuran da cemaatler var mıdır ?

Cemaatlere göre başınızı örtün der mi?

Arap yaşantısını din adına bize sunup Büyük Ulu Türk halkını araplaştırmaya çalışarak din üzerinden sömürü yapıyorlar.

Hangi ayette saç göründüğü kadar cehennem de yanarsın diyor ?

Hangi ayette Türbanı şöyle bağlayacaksın böyle bağlayacaksın üstüne kara çarşaf alıcaksın der.

Yani neden arap cahiliye elbisesini bize biçilmiş diye sunuyorsunuz.

Din ''takva elbisesini'' sunar illa bir bez parçası lazımsa akılını kadınlar dan alayam erkeklerin gözüne bağlayın.

Sonuçta erkeklerde saç var ve jöle vurduklarında baya kışkırtıcı olabiliyorlar.

Onlarada sarık veya takke dimi peki hangi ayette bakıp söyleyeceksiniz?
    Nihal Atsiz i yeterince taniyorum, Atsizcilarin neyi savunduklarini da maalesef. Ve senin ARAPLASTIRMA kelimesi ancak onlari andiriyor.

Tesettur hem kadin icin hem erkek icin gecerlidir. Kadinin basini ortmesi de tesetturun icindedir. Erkeklerin JOLE veya binbir sekilde saci stil etmesi acaba caizmiymis? Veyahut erkeklerin acik sacik dar pantalonlarla gezmesi caizmismidir?
    Kadinlarimiza mi sade tesettur kurallari varmis? Yoksa erkekleredemi? Bir arastir bakalim?
    Turban konusuna gelince, ortunmeniz gerekiyor denilir. Bunu bir Turk kizi basina turban takmasi ile tamamlar, bir arap da uzun sjal takip sacini ve ensesini saklar. SONUCTA ama tesetturlu giyinmeye ozen gostertir. SACINI ve avret yerlerini ORTMEYE calisir.
    Kisaca TURBAN ve BASORTU arasinda bir ayrim yapmak SACMALIKTIR. Cunku 2side TESETTURLU olmak icin uygulanandir.
    Ha basortu takinca kabul, ama Turban seklinde olunca kabul olamazmidir yani??

Örtünmek, gizlenmek, bir şeyin içinde veya arkasında gizlenmek. "STR" kökünden "tefe'ul" vezninde bir mastar. Bir fıkıh terimi olarak erkek veya kadının şer'an örtülmesi gereken yerlerini örtmesi demektir. Bir kimsenin örtmesi gereken ve başkasının bakması haram olan yerlerine "avret yeri" denir. Başka erkek veya kadının başkasının yanında avret yerlerini örtmesi gerektiğinde görüş birliği vardır. Sağlam olan görüşe göre, bir kimse tek başına olduğu zaman da örtünmelidir. Buna göre, bir kimse temiz elbisesi bulunduğu halde kimsenin olmadığı bir yerde, karanlık bir odada bile olsa çıplak olarak namaz kılarsa bu caiz olmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-Muhtâr, Mısır, (t.y) I, 375).

Yıkanma, tabiî ihtiyaç, taharetlenme gibi hâcetler dışında, tenha bir yerde de bulunsa, namazda veya namaz dışında avret yerlerinin örtülmesi farzdır. Bunun delili Kur'an ve sünnettir.

Allah Teâlâ şöyle buyurur: "Ey Ademoğulları! Her mescide gelişinizde güzel elbiselerinizi giyerek gelin" (el-A'raf, 7/31). İnsanın örtünme ihtiyacının ilk insan Âdem ve Havva ile başladığı, çıplaklığın çirkin bir şey olduğu âyette şöyle belirtilir: "Ey Ademoğulları! Şeytan ana ve babanızı kötü yerlerini kendilerine göstermek için elbiselerini soyarak nasıl cennetten çıkardıysa, sakın size de bir kötülük yapmasın"(el-A'râf; 7/27). "Ey Ademoğulları! size çirkin yerlerinizi örtecek bir giysi, bir de giyip süsleneceğiniz bir giysi indirdik. Takva örtüsü ise daha hayırlıdır" (el-A'raf, 7/26). Hayvan yünlerinden giysi için yararlanmanın gereğine şöyle işaret edilir: "Davarları da O Yaratmıştır ki, bunlarda sizin için ısıtıcı ve koruyucu maddeler ve nice nice yararlar vardır" (en-Nahl, 1 6/5).

Örtünmenin amacı başkasının bakışlarından korunmak ve ırzı meşru olmayan cinsel isteklerden sakınmaktır.

Erkeklerin gözlerini sakınması, kadınların iffetini korumak içindir. Ayette şöyle buyurulur: "Mümin erkeklere söyle: Gözlerini sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar. Bu kendileri için daha temizdir" (en-Nûr, 24/30). Kadınların örtünmesi konusunda da şöyle buyurulur: "Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah'a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin" umduğunuza nail olasınız" (en-Nûr, 24/31).

Diğer yandan kadın yaşlanıp ay halinden kesilir ve cinsel yönden erkeklere istek duymaz olursa, bunun için örtünmede bazı kolaylıklar getirilmiştir. Ayette şöyle buyurulur: Ay halinden kesilmiş ve evlenme için ümidi kalmamış olan yaşlı kadınlar zinet yerlerini erkeklere göstermemek şartıyla dış elbiselerini bırakmalarında onlar için bir günah yoktur. Bununla birlikte yine de sakınmaları kendileri için daha hayırlıdır" (en-Nûr, 24/60).

Kadınların ev dışında veya yabancı erkeklerin yanında normal ev içi elbisesinin üstüne bir dış elbise daha giymeleri gerekir. Ayette şöyle buyurulur: "Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle. Bu onların tanınıp, kendilerine sarkıntılık edilmemesi için daha uygundur. Allah çok yarlığayıcı ve çok esirgeyicidir" (el-Ahzâb, 33/59) .

Cahiliye döneminde Araplar Kâbe'yi çıplak tavaf ederlerdi. Gündüz erkekler, gece kadınlar gelirler, tavaflarını anadan doğma yaparlar ve "içinde günah işlediğimiz elbiselerimizle tavaf etmeyiz" derlerdi. Diğer yandan İslâm'da her müminin namazını en güzel ve temiz görünüş ve giyim içinde kılması sünnet gereğidir. Ayette şöyle buyurulur: "Ey Âdemoğulları! Her mescide gelişte zinetinizi giyin" (el-A'râf, 7/31). Ayet, tavafı ve namaz için mescide gelmeyi kapsar. Başka bir ayette gizli yerlerini örtüp koruyan erkeklerle kadınların Allah'ın affına ve büyük bir mükâfata ulaşacakları belirtilir (bk. el-Ahzâb, 33/35)

Örtünmenin ahiret hayatında da söz konusu olacağı, iman edip, güzel amel işleyenlerin mükâfatı arasında şöyle açıklanır: "Onlar tahtlar üzerinde kurularak orada altın bileziklerle bezeneceklerdir, ince ve kalın saf ipekten yeşil elbiseler giyeceklerdir, Ne güzel sevap ve ne güzel dayanak!" (el-Kehf, 18/31). "Şüphesiz Allah iman edip, güzel iş yapanları altından Irmaklar akan cennetlere sokacak. Orada bunlar altından bileziklerle, incilerle bezenecekler. Orada giysileri de ipektir" (el-Hacc, 22/23). "Onlara (cennete) gümüşten yapılmış billur şeffaf kaplar, kupalar dolaştırılır" (el-İnsân, 76/15). "Üzerlerinde ince ve kalın ipekten yeşil elbiseler vardır. Gümüşten bileziklerle süslenmişlerdir. Rableri de onlara son derece temiz bir şarap içirmiştir" (el-İnsân, 76/21).

Hz. Peygamber (s.a.s) örtünme ile ilgili bu ayetlerin tefsirini yapmış ve uygulama esaslarını göstermiştir. Hz. Âişe'den rivâyete göre, bir gün Hz. Ebû Bekir'in kızı Esmâ ince bir elbise ile Allah Resulunun huzuruna girmişti. Resulullah (s.a.s) ondan yüz çevirdi ve şöyle buyurdu: "Ey Esma! Şüphesiz kadın erginlik çagına ulaşınca, onun şu ve şu yerlerinden başkasının görünmesi uygun değildir." Hz. Peygamber bunu söylerken yüzüne ve avuçlarına işaret etmişti" (Ebu Davûd, Libâs, 31). "Allah Teâlâ ergin kadının namazını başörtüsüz kabul etmez" (İbn Mâce, Tahâre, 132; Tirmizî, Salât, 160; Ahmed b. Hanbel, IV, 151, 218, 259).

Erkeklerin örtülmesi gereken uzuvları göbekleri altından dizleri altına kadar olan kısımdır. Sağlam görüşe göre diz kapağı da uyluktan olup avret yeri sayılır. Delil, Hz. Peygamberin şu hadisidir: "Erkeğin avret yeri göbeği ile diz kapağı arasıdır" (Ahmed b. Hanbel, II, 187). Diz kapağı avret yerindendir" (Zeylai, Nasbu'r-Raye, I, 297).

Kadınların yüzleriyle ellerinden başka, sarkan saçları dahil bütün bedenleri avrettir. Yüzleriyle elleri ise bir fitne korkusu bulunmadıkça namazda da namaz dışında da avret değildir. Sağlam görüşe göre, ayaklar da avret sayılmaz. Çünkü ayaklarla yolda yürünür ve yoksullar için bunları örtme zorluğu vardır. Yine sağlam görüşe göre, hür kadınların kolları ile kulakları ve salıverilmiş saçları da örtülmelidir. Kadınlar kendiliğinden görünen yerler dışında, zînetlerini göstermesinler" (en-Nûr, 24/31) ayetinde kastedilen, zinetlerin takıldığı yerler olup, eller ve yüz bundan müstesnadır. Hadiste şöyle buyurulur: "Kadın örtülmesi gereken avrettir. Dışarı çıktığı zaman şeytan ona gözünü diker" (Tirmizî, Radâ, 18). Hz. Âişe (R.anhâ)'dan nakledilen; "Allah Teâlâ erginlik çağına ulaşan kadının namazını başörtüsüz kabul etmez" (İbn Mace, Tahâre, 132; Tirmizî, Salât, 160) hadisi saçları da kapsamına alır.

Hz. Âişe (r. anhâ) ilk başörtüsü uygulamasını şöyle anlatır: "Allah ilk muhâcir kadınlara rahmet etsin onlar; "Baş örtülerini yakalarının üstüne taksınlar..." (en-Nûr, 24/31) ayeti inince etekliklerini kesip bunlardan başörtüsü yaptılar". Yine Safiyye binti Şeybe şöyle anlatır: "Biz Âişe ile birlikte idik. Kureyş kadınlarından ve onların üstünlüklerinden söz ettik. Hz. Âîşe dedi ki: Şüphesiz Kureyş kadınlarının birtakım üstünlükleri vardır. Ancak ben, Allah'a yemin olsun ki, Allah'ın kitabını daha çok tasdik eden ve bu kitaba daha kuvvetle inanan Ensar kadınlarından daha faziletlisini görmedim. Nitekim Nûr sûresinde "Kadınlar başörtülerini yakalarının üstüne taksınlar..." ayeti inince, onların erkekleri bu ayetleri okuyarak eve döndüler. Bu erkekler eşlerine, kız, kız kardeş ve hısımlarına bunları okudular. Bu kadınlardan her biri etek kumaşlarından, Allah'ın kitabını tasdik ve ona iman ederek başörtüsü hazırladılar. Ertesi sabah, Hz. Peygamberin arkasında başörtüleriyle sabah namazına durdular. Sanki onların başları üstünde kargalar vardı" (Buharî, Tefsîru Sûre, 29/12; İbn Kesîr, Muhtasar, M. Alî, es-Sâbûnî, 7. Baskı, Beyrut 1402/1981, II, 600).
    "*Zucht*"

Alıntı meLek´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
    Nihal Atsiz i yeterince taniyorum, Atsizcilarin neyi savunduklarini da maalesef. Ve senin ARAPLASTIRMA kelimesi ancak onlari andiriyor.

Tesettur hem kadin icin hem erkek icin gecerlidir. Kadinin basini ortmesi de tesetturun icindedir. Erkeklerin JOLE veya binbir sekilde saci stil etmesi acaba caizmiymis? Veyahut erkeklerin acik sacik dar pantalonlarla gezmesi caizmismidir?
    Kadinlarimiza mi sade tesettur kurallari varmis? Yoksa erkekleredemi? Bir arastir bakalim?
    Turban konusuna gelince, ortunmeniz gerekiyor denilir. Bunu bir Turk kizi basina turban takmasi ile tamamlar, bir arap da uzun sjal takip sacini ve ensesini saklar. SONUCTA ama tesetturlu giyinmeye ozen gostertir. SACINI ve avret yerlerini ORTMEYE calisir.
    Kisaca TURBAN ve BASORTU arasinda bir ayrim yapmak SACMALIKTIR. Cunku 2side TESETTURLU olmak icin uygulanandir.
    Ha basortu takinca kabul, ama Turban seklinde olunca kabul olamazmidir yani??
    Bizim Türkçü ideolojimizde Hüseyin Nihal atsız önemi vardır ama biz atsızcı değiliz

Verdiğiniz ayetlere bakalım;

Erkeklerin gözlerini sakınması, kadınların iffetini korumak içindir. Ayette şöyle buyurulur: "Mümin erkeklere söyle: Gözlerini sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar. Bu kendileri için daha temizdir" (en-Nûr, 24/30).

Kadınların örtünmesi konusunda da şöyle buyurulur: "Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah'a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin" umduğunuza nail olasınız" (en-Nûr, 24/31).

Diğer yandan kadın yaşlanıp ay halinden kesilir ve cinsel yönden erkeklere istek duymaz olursa, bunun için örtünmede bazı kolaylıklar getirilmiştir. Ayette şöyle buyurulur: Ay halinden kesilmiş ve evlenme için ümidi kalmamış olan yaşlı kadınlar zinet yerlerini erkeklere göstermemek şartıyla dış elbiselerini bırakmalarında onlar için bir günah yoktur. Bununla birlikte yine de sakınmaları kendileri için daha hayırlıdır" (en-Nûr, 24/60).
    Ayetler incelendiği zaman bir gerçeğe ulaşırız ne Türban kelimesine nede Tesettür kelimesine ayetlerde geçer burada hem fikir olmalıyız.

Kuran'ı kerim'in hiç bir ayetin ne Türban nede Tesettürün geçmemesi burda bize bir gerçeğe götürür tesettür kavramı İslam'a sonra dan girmiştir.[Dini bir kavram olarak]

ÖRNEKLERDE verdiğiniz gibi ilk başta nur suresi 31. Ayette bakalım.

Mümin kadınlara da söyle: Bakışlarını yere indirsinler. Cinsel organlarını/ırzlarını korusunlar. Süslerini/zînetlerini, görünen kısımlar müstesna, açmasınlar. Örtülerini göğüs yırtmaçlarının üzerine vursunlar. Süslerini şu kişilerden başkasına göstermesinler: Kocaları yahut babaları yahut kocalarının babaları yahut oğulları yahut kocalarının oğulları yahut kardeşleri yahut erkek kardeşlerinin oğulları yahut kız kardeşlerinin oğulları yahut kendi kadınları yahut ellerinin altında bulunanlar yahut ihtiyaç içinde olmayan erkeklerden kendilerinin hizmetinde bulunanlar yahut kadınların kaygı duyulacak yerlerini henüz anlayacak yaşa gelmemiş çocuklar. Süslerinden, gizlemiş olduklarının bilinmesi için ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler, Allah'a topluca tövbe edin ki kurtuluşa erebilesiniz!

Orjinal arapçada geçen humur kelimesine bakarak ayette baş örtüsü yaparlar oysa orjinal metinlerde şiddetle başın bağlanması gerekse idi örtüöüne ''baş'' sıfatını takar ''baş örtüsü '' olurdu.

Kaldıki bir çok meallerde baş örtüsü olarak da alınmaz.

İnanan kadınlara da söyle, gözlerini sakınsınlar, iffetlerini korusunlar ve açıkta olması gereken yerleri hariç, alımlı yerlerini göstermesinler. Örtülerini göğüslerinin üzerine kapasınlar. Vücutlarının alımlı yerlerini kimseye göstermesinler; ancakkocaları, babaları, kocalarının babaları, oğulları, kocalarının oğulları, kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kızkardeşlerinin oğulları, diğer kadınlar, cinsel iktidara sahip olmayan erkek hizmetkarlar ve işçiler ve kadınların cinsel yönlerinihenüz anlamayan çocuklar hariç. Gizledikleri alımlı bölgelerini sergilemek/bildirmek için ayaklarını yere vurmasınlar. Ey inananlar, topluca ALLAH'a yöneliniz ki başarılı olasınız. Edip yuksel meali nur suresi 31 ayet

Mümin kadınlara da söyle: Bakışlarını yere indirsinler. Cinsel organlarını/ırzlarını korusunlar. Süslerini/zînetlerini, görünen kısımlar müstesna, açmasınlar. Örtülerini göğüs yırtmaçlarının üzerine vursunlar. Süslerini şu kişilerden başkasına göstermesinler: Kocaları yahut babaları yahut kocalarının babaları yahut oğulları yahut kocalarının oğulları yahut kardeşleri yahut erkek kardeşlerinin oğulları yahut kız kardeşlerinin oğulları yahut kendi kadınları yahut ellerinin altında bulunanlar yahut ihtiyaç içinde olmayan erkeklerden kendilerinin hizmetinde bulunanlar yahut kadınların kaygı duyulacak yerlerini henüz anlayacak yaşa gelmemiş çocuklar. Süslerinden, gizlemiş olduklarının bilinmesi için ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler, Allah'a topluca tövbe edin ki kurtuluşa erebilesiniz! Yaşar Nuri Öztürk meali 31. Ayet
    Yada Arapların başını örtükleri''mıkna'' veya ''nasyıf'' kelimesi kullanılmalıydı.
    .

Burda bize tarihsel bir düşünce lazım bildiğimiz gibi arap cahiliye döneminde araplardaki cariyelerin göğüsleri açık gezdiği bilinmektedir.İslamiyette geçen bu kadınların bu alışkanlığı değişmeyince bu ayetin bunu yasakladığı bilinmektedir.

cilbab[tesettür) konusuna gelince ;

Ahsap suresi:59 de

Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, elbiselerini (cilbablarını)üzerlerine alsınlar. Bu, onların tanınmaları ve incitilme meleri için çok daha uygun bir yoldur. Allah Gafûr'dur, Rahîm'dir.

Bu ayette geçen cilbab kelimesinin yola çıkarak İslam da üniforma yani tesettür olduğunu söyler oysa Arapça da cilbab karşılığı yelek,gömlek, elbise gibi bir üst giysisdir.

Bu ayette kaldıki şuraya kadar açık olacak, buraya kadar kapalı olacak şekilde giysi anlamına gelmez.Bu ayette bakarak gelenekçi İslamcılar kimisi kadının yüzü de dahil vücudunun tümünün örtülmesini farz olduğunu ,kimisi iki gözünün görünebilir olduğunu kimisi tek gözünün dışındaki heryerinin örtünmesinin farz olduğunu söyler ,Ilımlı islam ise eller ayaklar yüzler dışında her tarafın örtünmesi görüşündedir. Eğer hakk teala şiddetle kapanmasını istiyor ise ayette Cilbabla ;Yüzünüzü ve ellerinizi dışında her yerinizi örtün derdi. Bir sınırlama koyardı.

Küçük bir örnek verirsek abdest ayetlerinde Hakk teala en ince ayrıntılarına kadar anlatır dirseklere kadar ellerinizi yıkayın der ve buna kesin sınırlar koyardı.

Nur suresi 60 Ayet;

Nikah arzuları kalmamış, hayızdan kesilen kadınların süslerini göstermeye çalışmadan giysilerini[siyablarını ] çıkarmalarında kendilerine bir günah yoktur. Sakınmak için iffetli davranmaları onlar için daha hayırlıdır. Allah İşitendir, Bilendir.

Yine bu ayette gecen siyap kelimesi hiç bir şekilde belli bir yerinizi örtün anlamında değildir sadece elbise anlamındadır burda hayız durumundaki yaşlı kadınların artık rahat olmalarını kıyafetlerinde daha az dikkatli olmalarını bunda sakıncası olmadığını vurgulamaktadır.

Buraya kadar ayetlerin kadını nasıl giyeceklerini gördük birde araplaşan insanların arap ulemalarına yorumlarına bakalım ne diyorlar;

Sabuni Tefsirul Ayatil Ahkam da ;

Şafii ve Hanbeli mezheplerinde kadının istisnasız tüm vücudu her zaman kapanması gereken bölgedir (yüz ve eller de dahil). Hanefi ve Maliki mezheplerinde ise bir tek eller ve yüz, o da fitne olmayan koşullarda açık olabilir.

İbni Hacer el Heytemi, İslam’da Helal ve Haramlar

Şafii imamları kadının kesilmiş olan tırnaklarına dahi bakmayı yasaklamışlardır.

Ebu Hayyan, El Bahrul Muhit;

Es Suddi: “Kadın gözlerinden birini ve yüzünün açık kalan göz kısmındaki tarafını kapatır. Sadece bir göz açıkta kalır.” Ebu Hayyan: “Endülüs’te adet böyle idi. Kadının bir gözünden başka hiçbir yeri görünmezdi''

Göründüğü gibi daha çok mezhepsel görüşlerle kadını pozisyonu giyiniş tarzını mezhep ulemaları belirlemiştir.

Ayetlerde hiç bir sınır yokken sadece erkek egomanyasında cahiliye döneminden daha sıyrılamamış kişiler kadının islamda statüsünü belirliyor üzücü nokta ise 21. yy da Akıl ve Bilim çağı dediğimiz Kuran'ı Kerim her yıl daha iyi anlaşılırken anlamsız yere uyduruk hadislere sarılıyoruz lakin Kuran da buna değinerek şöyle der;

Ey insanlar ! Biz sizi bir erkek, bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi halklar ve kabileler kıldık. Şüphesiz Allah katında en üstün olanınız takvaca en ileride olanınızdır. Hucurat Suresi 13

Bu ayeti okuduktan sonra aklıma Murselat suresi 49 ve 50 ayetleri gelir ki daha bir açıklık getirir benim zihnimde yalan hadise sarılanlara seslenerek hak şöyle der;

Vay haline o gün, yalanlayanların,Artık bundan sonra hangi hadise/söze iman edecekler? Mürselat süresi 49-50

Bu konuda bilir kişi diyanette şu açıklamayı yapmıştır;

Diyanet Vakfı: ''Kur'an'da örtünme şekli yok''Diyanet Vakfı, Kuran-ı Kerim’de örtünme şekliyle ilgili bir açılım olmadığını belirtti.

14 Şubat 2008 23:25

Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Faaliyetleri Müdürü Ayşe Sucu, Kuran-ı Kerim’de başörtüsü ile ilgili ayette örtünme şekliyle ilgili bir açılım olmadığını söyledi.

Sucu, Aksaray İl Müftülüğünce Aksaray Kültürpark’ta düzenlenen "Dindarlık Anlayışımız ve Kadın" konulu konferansta, İslam Dini’nin kadına bakışı ve kadınların toplum içindeki yeri konusunda bilgiler verdi. Sucu, hiç kimsenin bir diğerine "illa şöyle kapanacaksın, böyle giyeceksin" diye dikte etmeye hakkı olmadığını, örtünme ile ilgili Türkiye’de yıllardır yanlış bir algılamanın olduğunu belirtti.

İslam’da örtünme ile ilgili olarak ’şöyle giyeceksiniz’ diye kesin bir şekil çizilmediğini anlatan Sucu, "Başörtüsü ve giyim coğrafyayla, iklimle, örfle, adetle ilintili bir konudur. Suudi Arabistan’a gittiğinizde yüzünüzü bile açmaktan imtina ediyorsunuz, çünkü o coğrafyada yüzünüzü bile açsanız kendinizi çıplak hissediyorsunuz. İster istemez orada ’neredeyse peçe şart’ diyesim geliyor. O toplum, o coğrafya geleneğini öyle oluşturmuş, ama Pakistan’a bakın, Hindistan’a, Afrika’ya bakın çok yönlü, farklı bir örtünme tarzı ile karşılaşırsınız" dedi.

Konferansa katılan kadınların, İslam’da örtünme şekliyle ilgili net bir yanıt istemesi üzerine Sucu şöyle konuştu:

"Bir kadın kendisini nasıl dindar hissediyorsa, nasıl rahat hissediyorsa, kendini öyle ifade etmesi gerekiyor. Kuran-ı Kerim’de başörtüsü ile ilgili ayette örtünme şekliyle ilgili bir açılım yok, ’illa şöyle örteceksin, pardösü giyeceksin, şalvar giyeceksin’ diye bir ibare var mı, yok. Türkiye’de yıllardır her insanı kendimiz gibi görmek istiyoruz. Asıl olan örtünmek midir, yoksa o örtünün arkasındaki manayı idrak ederek o bilinci oluşturmak mıdır?" Tesettürün temelindeki esprinin ahlaklı insan olmak olduğunu vurgulayan Sucu, şunları kaydetti:

"Namuslu, iffetine sahip çıkan bir kadın örneğini öne çıkarmalıyız. Giyeceği kıyafet kadının kendisine bırakılmıştır, kendi tercihidir. Kadın olarak bizim dikkat etmemiz gereken husus, iffetli, namuslu kadın olmaktır. Bunu düşünmeliyiz. ’Başını örten namuslu, başını açan namussuz’, sakın böyle bir yargıya varmayalım. İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam’ın ön şartı değildir. Dileyen kadın dilediği gibi giyinmeli, başörtüsü nedeniyle kadınların eğitim hakkı elinden alınmamalı." Konferansa, Aksaray Valisi Sebati Buyuran’ın eşi Hazbiye Buyuran, İl Müftüsü İlhan Aydın, Yardımseverler Derneği Aksaray Şube Başkanı Dilek Terzioğlu ve çoğunluğu Kuran kursu öğrencilerinden oluşan yaklaşık 400 kişi katıldı.

Kaynak: Haber3.com
    Sayın Melek son noktada herkes edep,örf,ahlaka uygun giyerse İslam adabında giyiniş olur.
    TÜRKÇÜ

Blog Entries
    3

Bir kac mufessirin Cilbab hakkindaki gorusleri...

Cilbab, hımarın [tülbentin] üstüne örtülen ve göğse kadar inerek gömleğin ceybini [yakasını] boynu örten baş örtüsü. (Ebüssüud tefsiri)
    Cilbab, tek parça örtü. (Celaleyn)
    Cilbab, göğse kadar inen baş örtüsü. (Ruh-ul-beyan)
    Cilbab, milhafedir. (Beydavi)
    Cilbab, hımardan büyük örtü veya vücudunu örten dış elbise. (Kurtubi)
    Cilbab, bedeni baştan aşağı örten çarşaf, ferace, çar gibi dış giysi. (Elmalılı)(Elmali Hamdi bu ayetin Tefsirini yaparken kendi annesinin giydigi elbiseyi ornek veriyor)
    Cilbab, dışa giyilen örtü. (Tibyan, A.Fikri Yavuz ve Hasan Basri Çantay’ın meali)
    Cilbab, milhafe, entari veya hımar. (El-Envar) [Milhafe = dış örtü ki buna ferace de denir.]
    Cilbab, feracedir. (Ö. Nasuhi Bilmen tefsiri)

Nur suresindeki ayetlerdede kadinlar himarlarini yani basortulerini yakalarina kadar ortsunler buyuruluyor.O zamanki cilbab yani örtünme sekli kadinlarin giydikleri tek parca genelde koyu renklerden olusan bir elbiseydi.Fakat burda farz olan örtünmenin yerine getirilmesidir elbisenin sekli vucut hatlari belli olmadikca ve goz alacak sekilde tahrik etmedikce mahsursuzdur.

Ortunmeyle alakali kuran-i kerimden bir kac ornek ayet:

"Ey Ademoğulları! Şeytan ana ve babanızı kötü yerlerini kendilerine göstermek için elbiselerini soyarak nasıl cennetten çıkardıysa, sizi de aldatmasın.'' (el-A'râf, 7/27)
    Baska bir ayettede gizli yerlerini ortup koruyan erkekler ve kadinlarin cenab-i hakkin affina ve buyuk bir mukafata ulasacaklari belirtilir(ahzab 33/35)

Kuran-i kerim insanlara farzlari alistira alistira uygulamistir.Mesela icki ile alakali ayetler ilk once "ickiliyken namaza yaklasmayin seklindedir" ama ondan sonra medineye hicret edildigi zaman icki tümden yasaklanmistir.OIrtunme ayetleride böyledir.
    "Ey Ademoğulları! Her mescide gelişte zinetinizi giyin." (el-A'raf, 7/31.) Burda zinetten kasit insanlarin namaz kilarken ortmesi gereken elbiseleri giyip oyle namaza gelmesidir.Hicretin yanlis hatirlamiyorsam 5 veya 6. senesinde Nur suresindeki ayetler ve Ahzab suresindeki ayetlet inmistir.

Mü'min kadınlara da söyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, kocakarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey mü'minler! Hepiniz Allah'a tevbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin, umduğunuza nail olursunuz." (( en-Nûr, 24/31.)

Ayetlerde gecen humar himar isminin coguludur basortusu manasina gelir.
    Saîd b. Cübeyr (Ö. 95/713), baş örtüsünün kadının boyun ve göğüs kısımlarını örtecek ve bunlardan hiçbir şey göstermeyecek nitelikte olması gerektiğini söylemiştir. (bk. el-Kurtubî, a.g.e., XII, 153; İbn Kesir, Muhtasar Tefsir, thk. M. Ali es-Sabünî, 7. baskı, Beyrut 1402/1981, II, 600, Elmalılı, a.g.e. İst. (t.y.), VI, 15.)

"Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle. Bu, onların tanınıp kendilerine sarkıntılık edilmemesi için daha uygundur. Allah çok yarlığayıcı ve çok esirgeyicidir."(el-Ahzâb, 33/59)

Ayetin icinde gecen cilbab kelimesinin aciklamalarini yazmistim.Dogrudur kadinlar hacet gidermek icin o zaman disari cikiyorlardi ama buna bakip sirf hacet giderirken insanin ustunu ortmesi istendi ve suanda tuvaletler evin icinde ortunmeye gerek yok demek hem 1400 sene boyunca gelen Islam alimlerini bilgisizle suclamakdir hemde guluncdur cünkü ayni mantikda hareket edersek namaz icinde araplar tembeldi onun icin hareket etmeleri gerekiyordu namazda farz oldu dememiz gerekirdi (hasa).
    Cenab-i Hak peygamber efendimizi(sav) hem kendinden önceki dinlerin tahrif olmus yönlerini düzeltmek icin yolladi,hemde en son ve en mükemmel din olan İslamiyet'i ilan etmek icin.
    Mesela bir örnek verecek olursak:

Bir de: " Allah çocuk edindi." diyenleri uyarmak için(Kehf/4).

Yani burdan anlasiliyor ki Rasul-u Mücteba efendimiz(asm) Hristiyanlarin bozulmus inanclarinin dogusurunu göstermek icinde vazifelendirilmistir.
    Banane Hristiyanlarin,Yahudilerin taktigi seyler beni alakadar etmez diyemeyiz.Cünkü cenab-i hak bir cok ayetinde bizlere farzlari belirtirken sizden öncekinlere,- hristiyan veya yahudilere-farz kilindigi gibi sizede farz kilindi diyor:

Örnegin:

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara/183)

Yani oruc hristiyanlara ve yahudilerede farz kilinmisti.Bugun hala yahudiler Yum Kipur oruclarini tutarlar,hristiyanlarinda Easter oruclari vardir ama tahrif edilmis bir sekilde sadece oruc tutarken belirli seyleri yemez icmezler(sarap ve balik gibi).

Örtünmek ilk insanlarla baslar.Hristiyan ve yahudilere bakmaya gerek yok aslinda.

Örnegin:

Ey Ademoğulları! size çirkin yerlerinizi örtecek bir giysi, bir de giyip süsleneceğiniz bir giysi indirdik. Takva örtüsü ise daha hayırlıdır" (A'raf/26)
    Ey Ademoğulları! Şeytan ana ve babanızı kötü yerlerini kendilerine göstermek için elbiselerini soyarak nasıl cennetten çıkardıysa, sakın size de bir kötülük yapmasın"(A'râf 7/27).

Araf suresinin 27.Ayet'inden anlasilacagi gibi Hz.Adem ve Havvada örtünmek ile mükellefdiler.Hristiyanlara bakarsaniz ozellikle Rahibeleri baslarini örterler.Demekki dinleri bu kadar tahrif olmasina ragmen Rahibelerin basindaki örtü hala kalmis.Almanyaya Papa Benedict geldigi zaman basbakan Schröder'in hanimi basini kapatmisti.Niye basini kapatiyor?Hadi bizimkilere Arap adeti diyorsunuzda o basbakanin hanimida mi Arap adetlerini uyguluyor?Tabiki kendi inanclarinin geregini yerine getiriyor-her ne kadar aslini bozsalarda-.

Cenab-i Hak bazi farzlarini insanlara aktarirken onu asama asama uygulatmistir.Bunu nasil anlayabiliriz?

Örnegin ickinin yasaklanmasi.İcki hakkinda ilk gelen ayet:

Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın(Nisa(43).Bu ayet indigi zaman daha icki haram kilinmamisti.Ama Cenab-i Hak insanlari ickiden uzaklastirmak icin en basta namaza ickiliyken yaklasmayin diyerek onlari yasaga alistiriyor ve ardindan Medinede su ayet gelerek icki tümden yasaklaniyor:

Ey iman edenler, içki , kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse bun(lar)dan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz. Gerçekten şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi? ( Maide 90/91)

Bu ayetten sonra icki kesin hükümle haram kilinmistir.Cenab-i Hak hatta ayetin sonunda ikaz etmek icin artik vazgectniz degil mi?diye belirtiyor.

Tesetturlerle alakali ayetlerde asama asama gelmistir.Ve tesetturle alakali ilk ayet yine namazla birlikte ifade edilmistir.Icki yasagi ile alakali ilk ayet yukarda yazildigi gibi İckiliyken namaza yaklasilmamasi ayetidir.

Ey Ademoğulları! Her mescide gelişinizde zinetlerinizi giyerek gelin" (A'raf/ 31).

(Ya beni ademe huzu "zineteküm" inde külli mescidi..ila ahiri ayeh)

Bakin bu ayet'in arapcasinda tirnak isareti icine aldigim zinet kelimesi kullanilmakda. Bunu müfessirler söyle yorumluyorlar:
    a)Mescidlere güzel giyinerek gelmek gerek.
    b)Kadinin vücudunu zinete benzetiyor.(Birdahaki ayette daha net anlasilacak).Ve zinetlerini örtmesi ifade ediliyor.Ve böylelikle örtünmeninde ilk adimi namazla atilmis oluyor.Mescidlere gelirken zinetlerinizi giyin veya örtün denilerek.Ayet'in icindeki mana zinetlerinizi takin manasinda degil.Bazilari özellikle türkcesini okuyanlar zinetlerinizi takin diye anliyor.Oysaki ordaki "huzu" kelimesi örtmek,giymek manasindadir.

Ve sonradan tesettur ayet'i indigindede bu ayet geliyor:

"Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah'a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin" umduğunuza nail olasınız" (Nur/31).

Bakin yine ayet'in icinde zinet kelimesi kullanilmis.Cenab-i Hak nur suresindeki ayette zinet yerlerini acmasinlar diyor.Bu cok müthis bir anlatma sanatidir.Cünkü bir kelimeyle örtülecek yerlerin hepsi anlatilmakdadir.
    Zinet nerelere takilir?
    Bilezik:Kol bileklerine takilir.
    Küpe:Kulaklara takilir
    Halhal:Ayak bileklerine takilir.
    Ve böylelikle zinet yerlerini acmasinlar diyerek örtünmenin sinirlari cizilmis oluyor.Ayetten sadece zinetlerini göstermesinler gibi bir yargiya varmak abesdir.Cünkü ayet örtünmeyle alakalidir.Zinetlerin gösterilmemesi ile alakali degil.Ama ayet'in icinden bu manada cikar.Yani insan gösteris olsun diye zinetlerini baskasina göstermemeli.Bir diger benzetme ise kadinlarin vücudunu inciye,altina,yakuta,zümrüte benzetiyor Cenab-i Hak.Yani vücudunuz diyor sizin zinetinizdir.Nasil sizin icin degerli olan varliklari saklarsiniz,vücudunuzuda size yabanci olan kisilere karsi öyle saklayin!
    "Amacım yalnızca rabbimin gerçek yolunu Kur'an'dan bulmaktır" diyen bir okurunuz varsa, ciddiye alırsınız değil mi? Ben de, o dinini ciddiye aldığı için onu ciddiye aldım. Bu okur şöyle diyor:

"Ayette kapatılacak yerin yaka açığı olduğu söylenir, baştan bahsedilmez. "Arapçada kadınların başlarına örttükleri şeyin özel adı "hımar" değil "mikna" (doğrusu mikne'a SH) ve "nasıyf"tır. Hangi Arapça sözlüğe bakılırsa bakılsın "mikna(çoğulu mekani)" ve "nasıyfın" hanımların başlarını örttükleri kumaşın adı olduğu yazılıdır." Allah eğer "hımar" kelimesi ile başın örtülmesini isteseydi "hımarürres" gibi bir vurgulama ile başörtüsü diyebilirdi"

Bunlar, başkalarının kesesinden harcanan yalan-yanlış paketi sevgili okur. Kimin kesesinden almışsanız dolmuşa binmişsiniz. Buna, Kur'an'a uymak yerine Kur'an'ı kendinize uydurma sonucunda düştüğünüz çelişkiler de eklenince, iş içinden çıkılmaz olmuş.

Dert şu: Hımar ile başın örtülmesi kastedilseydi, içinde "baş" kelimesi geçerdi!

Peki, bu durumda bir önceki cümlede hanımların başlarına örttüğü şeyin adının "mikne'a" ve "nasif" olduğunu nasıl söyleyebiliyorsunuz? Nerede bunların içinde baş?

Kişi hiçbir şey bilmese de haddini bilecek. "Hangi sözlüğü bakılırsa bakılsın" iddiası yapacak bir kişinin, asgariden sözlüklere bakması lazım. Baksaydı ne görürdü?

Tabi ki, Arapça'da kadınların kullandığı örtü mikna (doğrusu mikne'a) ve nasif'ten ibaret olmadığını. Şöyle ortalama bir Kur'an talebesi olsaydı, sözlükte şunları görürdü:

1. Burka' (veya burku'): Bütün yüzü örter. (Erkeğin kullandığına kına' denir).

2. Nikab: Bütün yüzü örtmeyip iki gözden birini açarak bağlanan başörtüsüdür.

3. Lifâm: Her iki gözü de burun üstünden itibaren açık bırakan başörtüsüdür.

4. Lisâm: Burun açıkta kalacak şekilde ağız üstünden örtülen örtüdür.

5. Hımar: Yüz hariç başın ve boynun tamamını örten ve Kur'an'da emredilen örtüdür.

6. Nasîf: Hımar'ın daha büyüğü, Anadolu'daki "atkı"ya benzer başörtüsüdür.

7. Mikne'a: Nasif'ten daha büyük olup bel altına kadar uzanan başörtüsüdür.

8. Cilbab: Yüz hariç baştan ayağa her tarafı örten örtüdür.

Hımar, lugat olarak tereddütsüz başla ilgilidir.
    İçki'ye de aklı örttüğü için aynı kökten "hamr" denilmiştir. İkisi arasındaki ortak nokta "baş" ile ilgili olmasıdır. Mesela küfr de "örtmek" demektir. Ama başa veya akla değil, kalbe nisbet edildiği için farklı kökten kullanılmıştır.

"Hani bunun içinde baş?" sorusu kasıtlı bir tahrif ve saptırma amacı taşımıyorsa, cehaletin daniskasıdır. Yukarıda Arapçada kullanılan tüm başörtüsü isimleri sıralanmıştır. Hiçbirinin içinde "baş" yoktur. Olmasına gerek de yoktur. Türkçede de bu böyledir: Yazma, yaşmak, atkı, bürgü, bürümcek, çarşaf, çar, yağlık, eşarp, tülbent… Bunların tümü de bacak değil başı örter ve içinde "baş" geçmez. Hoş Arapçada na'leyn, huffeteyn, cevrabeyn de ayağa giyilirler, ama içinde "ayak" geçmez. "Hani bunun ayağı?" diyerek bunların ayağa giyilmediğini söylemek ne kadar ciddi ise, "Hani bunun başı?" sorusu da o kadar ciddidir.

Okurumun cebinden harcadığı "kitabına uyduranlar" takımı ne diyor: "Hımar başı örtmez, göğüsleri örter?"

Yani? Yanisi şu: Hımar başörtüsü değil, göğüs örtüsüdür.

Peki, aynı mantıkla sormak gerekmez mi: Bir: Nerede bunun içinde göğüs? İki: Sen, örtü ayeti inmeden kadınların göğsü açık gezdiğini söylemiş oluyorsun, haberin var mı?

Bir alıntı daha yapalım "tüm maksadım Kur'an'ı anlamak" diyen okurumuzdan: Ayette kapatılacak yerin yaka açığı olduğu geçer. Yani hımarın başı kapatması değil, ayette açıkça yaka dekoltesini örtmesi istenir. (Yaka açığı manasına gelen 'cuub' (doğrusu "cuyub" SH) kelimesi hem bu ayette kapanılacak.."

Ey sevgili okur! Kur'an tüm âşıklarına önce haddini bilmeyi öğretir. Çünkü Kur'an haddini bilmezliği "cahiliye" olarak adlandırır ve ebediyen mahkûm eder. Zaten başörtüsü emrini de "haddini bilmezlik çağı" ile "Allah'a kayıtsız şartsız teslim olan insan" anlamındaki "Müslüman" kadına bir kişilik ve kimlik kazandırmak için emreder. Aynı zamanda O'nun "Rabbimin emri başım gözüm üstüne!" deyip demeyeceğini imtihan için emreder.

Ceyb; "aralık, açıklık, yırtık, yırtmaç, kesik, kopuk" anlamlarının tamamını kapsar. Başta aynı kökten türetilmiş olan "cep" olmak üzere, "açık yerler, göğüs yırtmacı, yaka açığı, kol açığı, elbise yırtığı", hülasa elbisenin tek parmağın içine gireceği tüm açık yerlerine denir. Hatta Kur'an, Semud kavminin kayaları yararak vadi oymasını da aynı kökten (cabu's-sahr) bir kelimeyle ifade eder. Soruyu zihinden "kesip" attığı için "cevab" da aynı köktendir.

Nur 31. ayetin başörtüsünü emreden cümlesi aslında neyi emretmektedir?

Açık ve net olarak şunu: Cahiliye döneminde bir aksesuar olarak başın üzerinden sırta atılan örtüyü bütün bir boynu ve gerdanı da kapatacak şekilde mazbutça örtmeyi.

Tabiî ki bu emir Allah'ın kitabına uyacaklar içindir. Kitaba uymak yerine kitabına uydurmaya ne gerek var? Yalan yanlış türrehatı yayıp vebale girmeye ne gerek var?

Unutmayalım İslam "teslim almak" değil "teslim olmak" manasına gelir.

Konu bitmedi, yer bitti. Devamı gelecek yazıya.

M.Islamoglu
    Yeterlidir umarim
    "*Zucht*"

Konu Bilgisi

Uye Bu Konuya Bakiyor

Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)