bir gün görmek isterim sevgilimle ( olduğunda ) tabe....bilgiler için tşkler tatlım....
![]()
Aşıkların şehri olarak bilinen Paris, dünyadaki en etkileyici şehirlerden biri. Bir gün bu kenti ziyaret edecek olursanız kesinlikle hayal kırıklığına uğramayacaksınız!
'Ile de France' bölgesinin sekiz bölümünden biri olan Paris, AB üyesi olan Fransa'nın da başkenti. Intra-Muros olarak bilinen şehir merkezi Seine nehri tarafından iki eşit parçaya bölünmüş. Nehrin kuzeyinde kalan sağ yakada, alışveriş merkezleriyle ünlü Champs-Élysées Caddesi, Arc de Triomphe, Louvre Müzesi ile pek çok tarihi mekan, mağaza, market ve restoran bulunuyor.
Nehrin güneyinde kalan sol yaka ise şehrin simgesi olan Eyfel Kulesi'nin bulunduğu bölge. Buranın doğusunda yer alan Saint Germain de Prés ve Montparnasse bölgesinde ise Paris'in ünlü akademik, artistik ve entellektüel mekanları bulunuyor.
Paris gezinizde, Seine kıyısında bir bateau mouche'da akşam yemeği yemenizi öneririz. Yemekten sonra Cafe de Flore'un terasında kahve içmeyi de unutmayın. Geç saatlerde, kentin bir hip caz kulübü; Montmartre veya Marais'ın romantik sokaklarında bir gece yarısı gezintisi yapabilirsiniz.
Paris'in dünyaca ünlü gece kulübü Crazy Horse'ta revü izlemeyi de sakın unutmayın.
Önemli bilgiler
İş saatleri
pazartesi - cuma günleri arası
09.00 - 17.00, cumartesi günleri ise 10.00'dan 19.00'a kadar. Mağazalar ve alışveriş merkezleri genellikle pazar günleri kapalı olmakla beraber, pek çok küçük mağaza akşam 19.00 - 20.00'a kadar açık oluyor.
Saat Dilimi
GMT + 1
Dil
Anadillerine hayranlık duyan Fransızlar, yabancıların Fransızca konuştuğunu duymaktan oldukça etkilenirler! Turistler tarafından sık ziyaret edilen büyük otellerde, restoranlarda, mağaza, bankalarda ve bazı taksilerde yeterli düzeyde İngilizce konuşan birini bulabilirsiniz. Ancak, tatilinizin daha keyifli geçmesi için gitmeden önce en azından "Bonjour, Madame" veya "Excusez moi, Monsieur" gibi bir kaç Fransızca deyiş öğrenmenizi öneririz.
Para Birimi
Para birimi Euro. 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500'lük kupürler halinde banknot olarak 1, 2, 5, 10, 20 ve 50 Cent ile 1 ve 2 EURO madeni para olarak kullanılıyor.
Hava
Oldukça serin bir iklimi olan Paris'in yazları sıcak geçer. Ağustos ayında şiddetli yağmurlar yağar.
Ortalama sıcaklıklar : Ocak 1 - 6°; şubat 1 - 7°; mart 4 - 12°; nisan 6 - 16°; mayıs 10 - 20°; haziran 13 - 23°; temmuz 15 - 25°; ağustos 14 - 24°; eylül 12 - 21°; ekim 8 - 16°; kasım 5 - 10°; aralık 2 - 7°
Bahşiş
Fransız restoranlarında yüzde 15 servis ücreti faturaya dahil edilmekle birlikte, servisten memnun olmanız durumunda garsona küçük bir bahşiş bırakmanız önerilir.
Taksilere toplam ücretin en fazla yüzde 10 - yüzde 15'ini bahşiş olarak verebilirsiniz.
Alım / Kullanım Vergileri
Çoğu servis ve ürüne yüzde 20.6 vergi uygulanır. Yemek ve servislerde alınan vergilerden geri ödeme yapılmaz. Alışveriş yaparken mağazadan resmi detaxe formu almak zorundasınız, ancak tüm mağazaların stoğunda bu formlardan bulunmayabilir. Geri ödeme almak için detaxe formunu Avrupa Birliği üyesi son ülkeye ziyaretinizi tamamladıktan sonra havaalanında gösterin. (Bunu bavullarınızı teslim önce yapmanız önerilir, görevliler aldıklarınızı görmek isteyebilir.)
Suç
Oldukça güvenli bir şehir olmasına rağmen, her büyük şehirdeki gibi kapkaççılar özellikle Champs Elysees gibi turistlerin yoğun oldukları bölgelerde olabilir. Metroda da her zaman dikkatli olun. Barbes-Rouchechouart ve Porte de Pantin bölgelerine özellikle gece gidiyorsanız daha fazla dikkat göstermeniz gerekebilir. Belleville bölgesi de büyüleyici olmasına rağmen gece riskli olabilir.
Nüfus: 2,152,330
Yüzölçümü: 103 kilometrekare
inanilmaz etkileyici bir sehirdir özellikle gece her yer ısıl ısıl ken,
gittiginde otelinizi özellikle iyi secmenizi öneririm yer acısından, merkeze yakın bir yerde konaklarsanız, aksam cıkıp söyle keyifli keyifli yürüyebilirsiniz, onun dısında yanılmıyorsam dünyanın en uzun metro hattı Paris tedir zaten, çok eski ve çok kasvetli (fareler le dolu) olsada müzisyenler esliginde metroya binilir, Champs-Élysées de inilir, Louvre müzesi görülür, bakılır ki cepte birkac euro kalmış, hadi gidip harcayalım diye Lafayette magazasına girersiniz, bon bon bakar cıkarsınız cünkü bir canta 1000 eurodan felan baslar haha, arka caddelerde daha ucuzlarını bulabilirsiniz ama hanımlar. Cogu butik magazalar oldugundan bizdeki gibi bir bolero moda oldu diye gucci den pazara kadar her yerde bolero satılmaz, her seyden tek tek yapılır, buda pahalı kılar..
♫ ♥ ♪ sadece müzik...
![]()
bir gün görmek isterim sevgilimle ( olduğunda ) tabe....bilgiler için tşkler tatlım....
BiZ 3 KiŞiYiZ;
KeYFiM, BeN ve KaHYaSi...
ben sevmiyorum fransayi narcicegi her zaman itici geldi nedense bana![]()
♫ ♥ ♪ sadece müzik...
![]()
MeRHaBa PaRiS Fransa'nın başkenti olmasının yanı sıra, bilim, kültür, sanat alanlarında da dünyanın önde gelen merkezlerinden birisi olarak kabul edilen Paris, yaklaşık 2000 yıllık bir tarihe sahiptir. Seine Irmağı'nın her iki yakasına kurulmuş olan kent, Fransa'nın kuzey kesiminde bulunur ve sarmal bir dönüşle merkezinden çevreye birbirini izleyen 20 ilçeye ayrılmıştır. Şehrin, ırmağın kuzeyinde kalan bölümüne Sağ Yaka, güneyinde kalan bölümüne ise Sol Yaka ismi verilmiştir.
Paris, Manş Denizi'ne dökülen Sen Irmağı�nın ağzından 375 km içeridedir. Buna rağmen, Seine Irmağı kanallar ve akarsular yoluyla Manş Denizi ve Akdeniz'e, Almanya'ya, Belçika'ya ve Fransa'nın öbür bölümlerine de bağlı olduğu için bir liman kenti sayılır. Paris, Orly ve Charles de Gaulle adlarında iki uluslararası havalimanına sahiptir.
Paris şehir planında genellikle her katında iki ya da daha fazla daire bulunan altı katlı apartmanlar vardır. Şehirdeki bulvarlarda bulunan kafeler Paris halkının en büyük uğrak yerleridir. Paris'te ulaşım ise otomobil, otobüs ve metroyla sağlanır. Fransa'nın kara ve demir yolları Paris'ten başlayarak tüm ülkeye yayılmaktadır. Şehrin güneyindeki sanayi bölgesinde tabakhaneler, çimento, bira ve tütün fabrikaları bulunmaktadır. Uçaklar, lokomotifler, elektrikli araçlar, kimyasal maddeler ve ilaçlar, Paris'in sanayi ürünleri arasındadır. Paris aynı zamanda Fransa'nın film yapım merkezidir.
Paris bir çok açıdan New York, Londra ya da başka bir Avrupa şehrinden daha çok iş havasında ve hızlandırılmış bir atmosfere sahiptir. Parisliler kaba ve kibirli oluşlarıyla ünlüdürler. Gene de Parislilerin bu kaba halleri kendilerine gösterilen küçük bir nezaketle bile hemen tersine döner. Bir dükkana girdiğinizde söyleyeceğiniz "Bonjour, Madame", birinin dikkatini çekmek istediğinizde kullanacağınız "excusez-moi" ya da yanlışlıkla birine çarptığınızda ya da bir hata yaptığınızda Pardon demek en asık suratlı mağaza görevlisini bile gülümseyen bir yardımcıya ve en huysuz insanı da anlayışlı bir vatandaşa dönüştürebilir. Nezaket Fransa'da oldukça önemlidir.
Parisli şehir sakinleri genellikle insanlardan kalabalık içindeyken ölçülü bir ses tonuyla konuşmalarını beklerler. Trende ya da metroda yüksek sesle konuşan insanlara bakışlarıyla rahatsızlıklarını belirtirler. Genellikle işten dönen bu insanlar yorgun olduklarından gürültüden oldukça rahatsız olurlar. Paris'te yaşayanların geniş çoğunluğu turistlerle ilgilenmekten hoşlanmazlar ama kibarca sorulduğunda her Fransız size sorununuzda yardım edecektir.
Paris'i gezmek için araba kiralamak kötü bir fikirdir. Trafik yoğunluğunun yanısıra özellikle turistik mekanların etrafında park yeri bulmak güçtür. Bu sokaklar arabanın icadından çok önce inşa edildiğinden, arabayla gezinti için uygun değildir. Parislilerin çoğu da bu yüzden araba sahibi değildir. Yine de Vaux-le-Vicomte Kalesi gibi şehir dışındaki mekanlara arabayla gidilebilir. Bu gibi durumlarda arabayı Paris'in dışındaki bir yerden kiralamak daha uygun olacaktır.
Paris'de yürüyüşe çıkmak yaşanabilecek en büyük zevklerden biridir. Eğer kendinizi sayısız cafe ve dükkana girmekten alıkoyabilirseniz tüm şehri bir iki saat içinde baştan sona geçmek mümkündür. 2012'ye kadar şehrin merkezinin tamamen yürüyerek, bisikletle veya metroyla gezilebilecek hale getirilmesi planlanmaktadır. Bir kaç yıl içinde ise 1. 2. 3. ve 4. bölgelerin trafiğe tamamen kapatılması düşünülmektedir.
Gidilecek mesafenin iki duraktan az olduğu durumlarda, metroya binmektense yürümek şehri tanımak açısından en iyi seçim olacaktır.
Ville de Paris
![]()
![]()
Paris Eyfel Kulesi
![]()
![]()
KonumEk Bilgiler
Ülke : Fransa (Telefon kodu: +33) Koordinatlar : 48°52'0" K, 2°19'59" D Yüzölçümü : Şehir merkezi: 86.9 km² Popülasyon : Şehir merkezi: 2.1 Milyon Para Birimi : Euro En Yaygın Din : Hristiyanlık Saat Dilimi : GMT +1 Saat Farkı : T.C.'den 1 saat geri Vize : Schengen Vizesi
Allah`ım Her dem Sen'i anmayı,Sen'i anlayıp anlatmayı,Sen'i sevip sevdirmeyi nasip et bizlere.
YA İLAHİ ! SENDEN KIYAMETE KADAR BÜTÜN ESMA-İ HÜSNAN İLE ,
DUA EDEN BİR DİLİMİN OLMASINI İSTİYORUM !!!
Asıklar sehri paris.....
Tskler melda abla görmek nasip olmadi bu yaz olacak inşlh.....
Fransa'yi Türkiye'ye karsi aldigi tavirdan dolayi pek sevmem, ama Paris güzel bir sehir gezilmesi gereken yerlerden birisiama felaket bir trafigi var
yada bana öyle denk geldi
![]()
Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın!Mustafa Kemal Atatürk
guNes ordaki trafigide tıkadın demek süper
Kısmetse bu yaz inşlh orda olacagım![]()
Aman aman paris'in trafigi adami deli ederIstanbul trafiginden farksizdi vallaha.
Gecen hafta paristeydimÇok güzel yerleride var çok çirkin yerleride var..
Hersey biter..
Herkez unutulur..
Ben seni kaç kere sevdigimi unuttum..
Haram olsun..
Yillarim olmus ziyan..
Sende unut beni yok yere sevdigini..
Bu kendi çekimim..
![]()
Hersey biter..
Herkez unutulur..
Ben seni kaç kere sevdigimi unuttum..
Haram olsun..
Yillarim olmus ziyan..
Sende unut beni yok yere sevdigini..
bu konu daha önce acilmisti ama yinede birlestirdim..
♫ ♥ ♪ sadece müzik...
![]()
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks