annem çok meraklıdır bu çiçeklere..evde her rengi ve her modeli mevcut...dekore açısından camlarda hoş evet ama ben yine de bakmayı beceremem...zamanda ayırmam zaten...paylaşım için tşkler cnmcım...
Kırlık yerlerde kendiliğinden biten ayrıca bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Gayet hoş kokan mor çiçekler açar. Bundan dolayı aynı zamanda ‘hercai (alaca) menekşe’ den ayırt etmek için mor menekşe ‘kır menekşesi’ denir. Yürek biçimi, şeker külahlı gibi kıvrık yaprakları vardır. Uzun bitkiler arasında yaşarsa sapı bitkinin güneş görebilmesi için uzun olur. Menekşenin sapından uzun dallar çıkar. Bu dallar toprağa sürünerek uzarlar. Toprağa dokunan boğum yerlerinden küçük kökler salıverirler. Böylece uzun zaman ana bitkiden ilgilerini kesmeyen yeni yeni bir çok bitkiler meydana gelmiş olur.
Hercai menekşe menekşegillerin başka bir çeşididir. Kız menekşesinden daha iridir. Taç yaprakları renk renktir. Bundan dolayı ‘alaca menekşe’ de denir. Kırlarda tarlalarda hercai menekşenin bir çok yabani çeşitleri yetişmektedir. Bahçelerde yetişen hercai çeşitleri bunlarda türetilmektedir.
Menekşegiller bitkiler aleminde ikiçeneklilerin bir familyasıdır. Bu familyada kır menekşesi ‘yabani menekşe’ hercai menekşe, tüylü menekşe gibi menekşe çeşitleri altın kökü gibi bitkiler bulunur.
Menekşeler ışıklı ortamları severler, fakat direk güneş ışığına maruz kalmamaları gerekir. Doğada da ağaç gövdelerinde gölgede yaşarlar. Çiçeklenmesi için olabildiğince fazla ışık görmesi gerekir, ama bu ışık direk güneş ışınları olmamalıdır. Bu ışıklandırma hafif bir sabah güneşi gören bir pencere önü, yapay ışık, filtrelenmiş güneş ışığı ve ya lamba ışığı olabilir. Çiçek vermeyen menekşeler daha aydınlık hatta ev aydınlatmasının olduğu ortamlara alınmalıdır.
Sulama koşulları
Toprağı sürekli nemli tutulmalıdır. Alttan sulandığı durumlarda sürekli su eklemek zorunda kalınmaz. Bu sayede ihtiyacı olduğu kadar suyu alttan emecektir. Alttaki haznenin su dolması durumunda 2-3 hafta fazladan sulamaya ihtiyaç kalmaz.
Sulama sırasında kesinlikle yapraklara su değmemelidir. Bu durumda yaprakta lekeler oluşur, hatta yaprak ölebilir.
Gübre
Gübre eklenmesi çiçeklenmeyi artırır.
Sıcaklık koşulları
Oda sıcaklığı (20-25°) ve % 80 nemlilik oranı uygun seviyelerdir. Geceleri oda sıcaklığının düşmesine, (18°) tahamül ederler. Fakat hızlı sıcaklık değişimlerinden kaçınmak gerekir.
Dikme önerileri
Doğrudan saksının üstüne dikilebilir. Ayrıca köklenmemiş yaprakları suyun içinde tutarak da yetişebilir.
Saksılara ayırma
Menekşe bitkisi birden fazla saksıya ayrılabilir. Yaprakları en az 2-3 cm sapı kalacak şekilde kopartılır. Yaprak 4′te biri toprağın içinde kalacak şekilde dikilir. Toprağı olabildiğince ıslak tutulmalıdır. Bu dönem su dolu bir bardakta da geçilebilir. 6 aydan sonra eskisi gibi bir menekşe bitkisi olacaktır.
Hercai, menekşe cinsi çiçeklerin biri türü olup aynı boyutta olmayan ve herbirinde çoğunlukla 2 ayrı renk bulunan, beş adet kadifemsi taç yaprakları bulunan bir alt türdür.
hercai, menekşe, sarı, turuncu, kırmızı
RaR SifreLerim: www.alemim.net Yada www.alemim.nl
annem çok meraklıdır bu çiçeklere..evde her rengi ve her modeli mevcut...dekore açısından camlarda hoş evet ama ben yine de bakmayı beceremem...zamanda ayırmam zaten...paylaşım için tşkler cnmcım...
BiZ 3 KiŞiYiZ;
KeYFiM, BeN ve KaHYaSi...
Teyzem de mevcut Hocam aynı dediğin gibiBize de verdi ama sevmedi çiçek
) Ve yetişmedi doğal olarak. Çok hassaslar.. Tşk.ler TUGBA
![]()
Kimse bir şeyler ima etmesin, Kininiz Varsa Suratıma Kusun, Kusamıyorsanız Susun
![]()
Bacımın Örtüsü Batmakta Rezilin Gözüne; Acırım Tükürüğe Billahi Tükürsem Yüzüne!..
M.Akif Ersoy
paylaısmın için tşkler annem ilgileniyor onlarla valla benim işim olmazama güzel duruyolar
Bitanecik MeLeGiM...
Mevsimler değişip zaman dursadaGüneş tersten doğsada
Ufacık karınca fili devirsede
Ateşle yangın sönsede
Bu kalp durdukça yerinde, bu sevda sürecek ta ki ben ...
@K!N{BoŞ}
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks