Paylasimin Icin Tesekkurler...
Selametle...
Can Dündar'dan yeni bir film: Mustafa
Belgeselleri ile tanınan Can Dündar Atatürk'ün hayatını konu alan "Mustafa" filmiyle oldukça iddialı
Filmin Afişi :
Nihayet aylardır burada size sözünü edip durduğum filmden ilk parçayı yayınlıyoruz.
Böylece filmimizin adının "Mustafa" olduğunu da öğrenmiş oluyorsunuz.
Neden "Mustafa"?
"Kemal" ve "Atatürk" onun sonradan edindiği isimler çünkü…
"Mustafa"da biz, onun en yalın haline ulaşmaya çalıştık.
Onu sadece annesinin çağırdığı isimle hatırlamak ve hatırlatmak istedik.
İzleyeceğiniz fragmanda Sarı Zeybek'in ünlü Dolmabahçe sahnelerinden birine atıf var. Bana bu kapıları açan ilk belgesele yollanmış bir demet çiçek sayabilirsiniz.
Bu, aynı zamanda filmin de açılış sahnesi…
Yandaki fotoğrafa tıklayarak fragmanı izleyebilirsiniz.
* * *
Karga kovalama sahnesine gelince…
Hepimizin çocukluğundan beri dinleyegeldiği bu tanıdık öyküyü canlandırmak ve hep ders kitaplarında "kovaladığı kargalar"ı perdede görmek istedim.
İronik… ama o dönem yaşadıklarının, Atatürk'ün kişiliğinde çok önemi var bence…
Gerçekten kargaları kovaladığı Langaza'ya gittik sırf bu sahne için…
Bahse konu tarlanın yakınlarında yaptık çekimi...
Ve çocuğu da oradan bulduk:
Adı Yorgo…
Bir Yunanlı…
Ve kendi halkına bir dönem düşman belletilen adamın çocukluğu rolünü büyük keyifle oynadı.
Kargalara gelince… onlar Uğur Erbaş'ın can verdiği animasyon yaratıkları…
* * *
Langaza'da karga sahnesi çekildikten sonra "Mustafa"ya tepede bir yere bir ev kurmamız gerekiyordu.
Afişte göreceğiniz bu çalıçırpıdan ev, onun muhacirliğinin, "yurtsuzluğunun", yurt arayışının simgesiydi aslında…
Sadece onun da değil:
Koca bir imparatorluğu yitiren halkın, sıkıştığı küçücük yurdu da simgeleyecekti o çocuksu kulübe…
Kulübeyi yapan çocuk da bir Makedonyalı…
Alexandre…
Onu da Manastır'da yemek yediğimiz restoranda tesadüfen "keşfettik". Saadet Özen, çocuğun ailesini bu role ikna etti.
Tabii Alexandre kendisinin filmin ana kahramanı ve afiş yıldızı olacağını bilmiyordu.
Doğrusu biz de bilmiyorduk.
Ama onu kulübenin içinde gördüğüm an, "İşte afişimiz bu" dedim görüntü yönetmenimiz Murat'a…
Ve hem fragmana hem afişe damgasını vuran harika bir görüntü çıktı ortaya…
Yandaki fotoğrafa tıklayarak afişi büyütebilirsiniz.
Aynı Alexandre, elinde çalı çırpılarla ev yapacağı tepeye tırmanırken, aynı zamanda Uğur Hoca marifetiyle, Dolmabahçe'deki tablonun içinden çıkıp gelen çocuk oldu.
Goran'ın akordiyonu ona keyifle eşlik etti.
Neyse bu kadar laf yeter; hala sabredip izlemediyseniz, şimdi artık izleyebilirsiniz.
[Sadece Üye Olanlar Ve Aktif Edilmis Nickler Linkleri Görebilirler.. ]
Konu LAViNYA tarafından (18.02.10 Saat 19:03 ) değiştirilmiştir. Sebep: Düzenleme Yapildi.
Paylasimin Icin Tesekkurler...
Selametle...
Istisna Bensem,Kaideyi Bozarim...
Ne Kadar Dayanırsan Atese O Kadar Gunah Isle
Sukut Altinsa Sapini Gumusle...
Beni Tanimiyorsunuz Ahkam Kesmeyin...
Arkaniza Golge,Icinize Korku...
Mezariniza Konu Olurum...
Cehaletinin Alameti Dilinin Felaketidir...
fragmanı ilk sinemada izledim...fragmanı bile beni duygulandırmaya yetti, tüylerimi diken diken etti...Can Dündar'ın anlatımı ve kurgusu ile eminim diğer belgeselleri gibi buda keyif verici bir belgesel olmuştur...29 Ekim gibi anlamlı bir tarihte vizyona girmesi ise ayrıca hoş olcaktır....sabırsızlıkla bekliyorum, muhakkak seyredicem....
paylaşım için tşkler...
BiZ 3 KiŞiYiZ;
KeYFiM, BeN ve KaHYaSi...
nerde bulabiliriz bu belgeselleri narcicegim paylassana bizimle burda
bende merak ettim simdi![]()
♫ ♥ ♪ sadece müzik...
![]()
Sarı Zeybek zaten forumda varmış...diğerlerini eklerim:=)
http://www.alemim.net/forum/mustafa-...belgeseli.html
BiZ 3 KiŞiYiZ;
sinemada fragmanını izlediğim ilk günden beri belgeseli görmek için sabırsızlanıyordum; kısmet bugüneymiş...belgeseli izleyinceye kadar hakkındaki tüm eleştirileri dikkatle takip ettim, gerek yazılı basından gerekse tv den; hakkındaki açık oturumlarda dahil olmak üzere...eleştirilerin çoğu olumsuz yönde idi bu yüzden de gitgide merakım katlandı...Can Dündar'ı çileden çıkartma boyutuna getirip telefonla canlı yayına bağlanma gereksinimi duyduran bu eleştiriler ne derecede haklı ne derecede haksız idi, kendim görmek,izlemek istedim...Bunlardan en çok ses getireni Bekir Çoşkun'un eleştirisi idi ki, konuyu yakından takip edenler varsa hatırlayacaktır, Bekir Çoşkun filmi görmemiş bile, sadece bilgisine ve zevkine inandığı bir kaç dostunun anlatımından yola çıkarak yapmış eleştirisini, ne büyük haksızlık...
kurgudan başlamak istiyorum ; bir insan düşünün ki hayatını Atatürk'le ilgili döküman, belge ne varsa toplamaya adamış, Sarı Zeybek gibi mükemmel bir belgesel çekmiş, bununla yetinmeyip Ata'mızın "Beni Hatırlayınız" sözünden yola çıkarak gelecekte doğacak olan çocuklarına ve de Tüm Türk çocuklarına Ata'mızı tüm yönleriyle tanıtan bir belgesel çekmek istemiş ve de bunu başarmış, hemde şahane bir kurgu ile...filmin ilk anından son dakikalarına kadar görsellik muhteşem, hele bazı kareler varki bana foruma zaman zaman eklediğim tablo tadında Duvar Kağıtları' (Wallpaper) nı anımsattı...bir de seyredenler bilir 300 Spartalı filmindeki tablo havasındaki sahneleri anımsattı, muhteşem sahneleri vardı, özellikle Ata'mız doğmadan ölen kardeşinin mezar sahnesi, görülmeye değer bir görsel şölen idi...
İçeriğe değinmek gerekirsede de bir kaç cümle ile, Türk ve Dünya Tarihine meraklı ve bu konuda epey bir kitap okumuş, oldukça mürekkep yalamış biri olarak benim bile bilmediğim bir çok şeyi öğrendim belgeselden Ata'mız hakkında...Can Dündar'ın eleştiri oklarına hedef olduğu konulardan biri de bu idi, Ata'mızın zaaflarını çok ön plana çıkartmış diye...ama bunu eleştirenler, filmi dikkatlice izlememiş sanırım, Ata'mız yabancı gazeticilerle olan roportajlarında " Bende neticede bir insanım, bir kalbe sahibim, yoksa siz beni hep cephelerde gördünüz diye sevgisiz, kalpsiz bir insan mı sandınız" diyerek çok güzel özetlemiş insani yönünü...kendisinin de dediği gibi oda bir insandı; hatalarıyla , günahlarıyla vede sevaplarıyla, ve bizler de onu öyle seviyoruz, izinde ilerliyoruz, bazı çevrelerin yaptığı gibi putlaştırıp, ilahlaştırmadan....
En üzüldüğüm nokta ise Ata'mız Cumhuriyet'i Türk Ulusu'na hediye ettikten sonra belgeselden anladığım kadarıyla ( ki bunu hakkında yazılan bir çok kitaptanda okumuştum daha önceden) çevresindekiler tarafından biraz pasifize edilmiş, sağlık sorunları nedeniyle de kendisi de buna fazla engel olamamış ve biraz yalnız kalmış hayatının sonlarına doğru; her başarılı, toplumun hayranlığını kazanan insanlarda olduğu gibi...
Her dakikasını soluğumu tutarak izlediğim bu belgeselde tek eleştiri konusu olabilecek nokta bence Ata'mızı oynayan aktörün Yunanlı olması idi, keşke Türk oyuncu kullanabilseydi diye düşünüyorum ama belkide Can Dündar'ın bunda da vermek istediği bir mesaj vardır bizlere kimbilir....???
Can Dündar yapılan eleştirilere bir röportajında şöyle bir cevap vermişti (yanlış hatırlamıyorsam Ayşe Arman ile yaptığı roportajdı) "Bu belgesel 70 yıl kadar geç kalmış bir belgesel"..bencede Can Dündar bencede....
Sözün özü ; her Türk evladının görmesi gereken bir belgesel bence, gidin görün derim...
BiZ 3 KiŞiYiZ;
Gittim Gördüm İzledim Nar_cicegi ama bazı yerlerde Atatürk ile Bagdasmayan YerLer Var Ben eleştirilerin hepsi Normal hatta bilmiyorum Can dündar tv programnına katıldı seyrettinmi Onu ordaki Ünv ÖgrenciLeri soruLarı Can Beyi TerLetti...
Bazı SahneLeri Atatürk Kötü Biri Olarak ta Göstereliyo Bence Bu yüzden daha'da Tartısılcak bi BeLgesel
Ama herkesin seyretmesi Lazım Kişiden Kişiye Degişir DüşünceLer :-)
Bitanecik MeLeGiM...
Mevsimler değişip zaman dursadaGüneş tersten doğsada
Ufacık karınca fili devirsede
Ateşle yangın sönsede
Bu kalp durdukça yerinde, bu sevda sürecek ta ki ben ...
@K!N{BoŞ}
mesela nerelerde juniroum Ata'mız kötü biri olarak gösteriliyorben öyle bir yer göremedim eğer kaçırdımsa anımsat lütfen o sahneleri
tam tersi ben Atamızı daha bir takdir ettim ve de sevdim bu belgeselden sonra
bahsettiğim programı izlemedim ama eğer sözünü ettiğin öğrenciler ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) öğrencileri ise onların bir kaç makalesini okudum gazetelerde, tarih uzmanlarınında katıldığı birkaç program seyrettim belki haklı belkide haksız yönleri vardır eleştirilerinde neticede uzmanlar bizden çok daha fazla bilgiye sahipler ama şu da varki belgeleri ile kendileri de bu benzeri bir belgesel/film hazırlayıp neden ortaya sunmuyorlar ?
yapılan bir şeyi eleştirmek çok kolay ama kendin daha iyisini yapıp sunmak ise bir o kadar da zor...
bir diğer nokta ise durup düşünmek gerekir Can Dündar bu kadar aptal mıydı ki gerçek olmayan şeyleri çok ses getireceğini bile bile yada belkide aforoz edileceğini bile bile ortaya sunsun milyonların gözü önüne, hem de bu kadar bıçak sırtı bir konuda
Konu n@r_cicegi tarafından (16.11.08 Saat 18:00 ) değiştirilmiştir.
BiZ 3 KiŞiYiZ;
Suan 1 Uye bu konuya bakiyor. (0 Uye ve 1 Ziyaretci)
Bookmarks